Rozptyl rozpočtu - přehled, typy a příklady, řešení

Rozptyl rozpočtu řeší účetní nesrovnalosti společnosti. Termín se nejčastěji používá ve spojení s negativním scénářem. Příkladem je situace, kdy společnost nedokáže přesně stanovit rozpočet svých výdajů - buď na daný projekt, nebo na celkové čtvrtletní nebo roční výdaje. (Negativní odchylka může také někdy odkazovat na nesrovnalosti v rozpočtování aktiv a pasiv. Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tyto výkazy jsou klíčové jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a jak jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál).

Rozptyl rozpočtu

Druhy rozptylu rozpočtu

1. Nepříznivá odchylka

Je důležité dále diskutovat o nepříznivých (nebo negativních) odchylkách rozpočtu z důvodu jejich škodlivých a potenciálně závažných důsledků pro podnikání.

Jedním z nejběžnějších způsobů, jak společnost zaznamenává nepříznivé rozdíly v rozpočtu, jsou špatné odhady budoucích výdajů. Společnost může předpokládat, že projekt bude stát méně, než náklady nakonec skončí, ať už kvůli nedostatku přesných informací o nákladech Náklady na fixní a variabilní náklady lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé nebo neočekávané výdaje. Společnost se také může setkat s negativními odchylkami, pokud dovolí politice v kanceláři nebo v průmyslu diktovat cílové výdaje, které jsou nepřiměřeně nízké.

2. Pozitivní odchylka

Mnoho společností uvádí pozitivní odchylku rozpočtu. Za tímto účelem si většina společností stanoví dobře vyplněný rozpočet pro jednotlivé projekty nebo operace obecně. Snaží se být co nejpřesnější, pokud jde o výdaje, s vestavěnou vyrovnávací pamětí dalších prostředků na ochranu proti určitým nákladům, a to:

  • Neočekávané náklady spojené se spotřebním materiálem
  • Komplikace s projektem / úkolem
  • Změny na trhu
  • Celofiremní problémy (skandál Špičkové účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof došlo ke ztrátě miliard dolarů. V tomto, změna ve vedení, procesní / provozní změny)

Příklad odchylky rozpočtu

Tisková společnost XYZ vyčlenila na výrobu, marketing a distribuci svých vizitek rozpočet 250 000 USD. Zahrnuje náklady na potřebný karton, inkoust a práci za první čtvrtletí roku. Nakonec však utratili celkem 265 000 $. To znamená, že existuje nepříznivý rozptyl rozpočtu ve výši 15 000 USD.

Jednoduchá řešení rozptylu rozpočtu

Rozpočtovým odchylkám lze někdy snadno zabránit. Chcete-li získat jasnější obrázek, zvažte následující příklad:

Společnost ABC vykazuje nepříznivý rozpočet na elektřinu ve výši 4 000 USD a kladný rozpočet na vytápění ve výši 3 000 USD. Společnost může zjednodušit jejich účetnictví a vyhnout se příliš negativním odchylkám kombinací obou rozpočtů pro účely vykazování a účtování jejich výdajů. Znamená to, že budou vykazovat pouze nepříznivý rozptyl rozpočtu ve výši 1 000 USD, což se jeví mnohem lépe zvládnutelné než 4 000 USD.

Závěrečné slovo

Rozptyl rozpočtu může být nakonec pozitivní nebo negativní. Je důležité, aby společnost zkontrolovala své účetní záznamy a vyjasnila a vyjasnila všechny jednoduché odchylky v rozpočtu a řešila významné odchylky, aby získala jasnější představu o tom, jak finančně stojí.

Nejlepším řešením, jak se vyhnout odchylkám v rozpočtu, je pečlivé, dobře prozkoumané a praktické rozpočtování. Za nejistých tržních nebo ekonomických podmínek však mohou existovat odchylky - ať už pozitivní nebo negativní - i v těch nejlépe naplánovaných výdajích.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Osvědčené postupy pro kapitálové rozpočtování Kapitálové rozpočtování se týká rozhodovacího procesu, který společnosti sledují, pokud jde o kapitálově náročné projekty, které by měly provádět. Takovými kapitálově náročnými projekty může být cokoli, od otevření nové továrny po výrazné rozšíření pracovní síly, vstup na nový trh nebo výzkum a vývoj nových produktů.
  • Finanční ředitel (CFO) Co dělá finanční ředitel Co dělá finanční ředitel - úkolem finančního ředitele je optimalizovat finanční výkonnost společnosti, včetně: výkaznictví, likvidity a návratnosti investic. V rámci
  • Project Finance - A Primer Project Finance - A Primer Project finance primer. Financování projektu je finanční analýza úplného životního cyklu projektu. Analýza nákladů a přínosů se obvykle používá
  • Druhy rozpočtů Druhy rozpočtů Existují čtyři běžné typy rozpočtových metod, které společnosti používají: (1) přírůstkové, (2) podle aktivity, (3) hodnotové nabídky a (4) od nuly. The

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found