Ochrana dat aplikace Excel - Zjistěte, jak uzamknout data listu v aplikaci Excel

Ochrana dat aplikace Excel ve finančním modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. je kritická. Uživatelé upřednostňují zabezpečit a chránit buňky, které nebudou upravovat ani měnit, zatímco některým buňkám ponechají volnost upravovat předpoklady a vstupy. Tímto způsobem jsou uživatelé chráněni před potenciálními nekonzistencemi a chybami, které mohou vyplynout z překlepů a nežádoucích změn ve funkcích výstupní buňky.

První věc, kterou bychom měli rozpoznat, je, že výchozí nastavení v aplikaci Excel je pro uzamčení jednotlivých buněk. Když je tedy list chráněn, všechny buňky jsou uzamčeny. I když výstupní buňky vašeho modelu musí vždy zůstat zamčené, vstupní buňky je třeba odemknout, aby bylo možné provést změny v předpokladech a vstupech.

Zástupce aplikace Excel pro odemknutí a formátování buněk je Ctrl + 1. Okno „Formátovat buňky“ obsahuje samostatnou kartu „Ochrana“, kde můžete zamknout nebo odemknout jednotlivé buňky.

Ochrana dat aplikace Excel

Jak chránit pracovní list

Jakmile odemknete vstupní buňky ve svém finančním modelu Co je to finanční model? Finanční model je reprezentací minulých a budoucích výsledků společnosti na základě jejích aktiv a operací. Zjistěte: co je finanční model? , můžete svůj list nyní chránit tak, že přejdete na pásku „Zkontrolovat“ a vyberete „Chránit list“. Je důležité, abychom před ochranou listu odemkli vstupní buňky, protože uživatelé budou muset provést změny ve vstupech modelu.

Ochrana dat - příklad 1

Jak chránit data

Nyní, když jsme se naučili, jak zamknout a odemknout buňky a chránit list, zkusme to sami v jednoduchém postupu krok za krokem.

Nejprve zvýrazníme buňky, které musíme odemknout. V tomto případě zvýrazníme vstupní buňky „CurrentSales“, „SalesGrowthPercent“ a „GrossMargin“ modrým písmem, abychom označili, že se jedná o vstupní buňky. Ve skutečnosti se modrá písma běžně používají k označení vstupních buněk.

Nyní, když jsme zvýraznili vstupní buňky modrým písmem, zadáme Ctrl + 1 pro formátování těchto buněk. V okně „Formátovat buňky“ klikneme na kartu „Ochrana“, abychom se ujistili, že je zaškrtnuto políčko „Zamčeno“. Stisknutím tlačítka OK se vrátíte do tabulky.

Ochrana dat - příklad 1

Nakonec po odemknutí vstupních buněk uzamkneme celý list. Chcete-li list uzamknout, stiskneme pásku „Zkontrolovat“ a poté klikneme na funkci „Chránit list“. V tomto příkladu necháme všechna výchozí nastavení a nebudeme používat heslo, protože je to volitelné.

Ochrana dat - příklad 2

Když klikneme na OK, uvidíme, že všechny buňky jsou uzamčeny a nelze je změnit, kromě tří vstupních buněk, které jsme odemkli před ochranou listu.

Ochrana dat - příklad 3

Seskupování buněk

Po projití pokynů k ochraně dat aplikace Excel při vytváření finančního modelu se naučíme, jak pomocí funkce seskupování v aplikaci Excel vytvořit více sekcí v listu. Seskupování buněk je mimořádně užitečný a praktický způsob, jak auditovat model tak, že je snadno rozšiřitelný a kontraktovatelný. Seskupování buněk navíc umožňuje velkým společnostem s více provozními divizemi pohodlně zobrazovat a organizovat data v jednom listu.

Tady jsou podrobné pokyny pro seskupení buněk:

Nejprve vyberte řádky, které chcete seskupit, přičemž nadpisový řádek v horní části ponechejte nevybraný.

Seskupování dat - příklad 1

Dále na pásu karet „Data“ vyberte rozevírací nabídku „Skupina“ a poté znovu „Skupina“.

Seskupování dat - příklad 2

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling & Valuation Analyst. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P.Morgan a Ferrari a na misi, která vám pomůže posunout vaši kariéru.

Chcete-li se dál učit a rozvíjet své dovednosti, budou vám užitečné tyto další zdroje financí zdarma:

  • Vytváření finančního modelu v aplikaci Excel
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Osvědčené postupy v oblasti finančního modelování Osvědčené postupy v oblasti finančního modelování Tento článek má poskytnout čtenářům informace o osvědčených postupech v oblasti finančního modelování a snadno použitelného podrobného průvodce sestavením finančního modelu.
  • Typy finančních modelů Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte top 10 typů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found