Aktuální dluh - část dluhu, která je splatná do jednoho roku

Běžný dluh zahrnuje formální výpůjčky společnosti mimo závazky. Závazky Závazky Závazky jsou závazek, který vznikne, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považován za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků. Toto se objeví v rozvaze Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál jako závazek, který musí být splacen do jednoho roku. Krátkodobý závazek je tedy klasifikován jako krátkodobý závazek. Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. . To nelze zaměňovat se současnou částí dlouhodobého dluhu. Současná část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku. , což je část dlouhodobého dluhu splatného do jednoho roku.

LBO model bilanční aktuální dluh

Ne všechny společnosti mají aktuální řádkovou položku dluhu, ale ty, které ji výslovně používají pro půjčky se splatností kratší než jeden rok. Některé firmy tomu říkají „dlužné bankovky“. To se liší od splatných účtů, protože splatné účty Závazky za závazky jsou závazky, které vzniknou, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP se považuje za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků vztahujících se ke zboží nebo službám zakoupeným na úvěr. Dluhopisy na druhé straně odkazují na vypůjčené prostředky nebo hotovost.

Aktuální poměr

Současný dluh se často posuzuje pomocí aktuálního poměru Vzorec aktuálního poměru Vzorec aktuálního poměru je = krátkodobá aktiva / krátkodobé závazky. Současný poměr, známý také jako poměr pracovního kapitálu, měří schopnost podniku dostát svým krátkodobým závazkům, které jsou splatné do jednoho roku. Poměr zohledňuje váhu celkových krátkodobých aktiv oproti celkovým krátkodobým pasivům. Označuje finanční zdraví společnosti. Současný poměr je metrika likvidity, která porovnává krátkodobá aktiva s krátkodobými závazky. Tento poměr se používá k posouzení schopnosti společnosti zvládnout své finanční závazky pro příští rok. Pokud má společnost oběžná aktiva ve výši 500 000 USD a krátkodobé závazky ve výši 250 000 USD, pak má aktuální poměr 2: 1. Obecně lze říci, že společnost by měla mít vždy aktuální poměr alespoň 1: 1 nebo vyšší, což naznačuje, že je finančně v pořádku. Poměr menší než 1: 1 znamená, že společnost má více finančních závazků, než kolik mohou pokrýt její oběžná aktiva.

Chcete-li získat dobrý přehled o relativní finanční stabilitě společnosti, je nejlepší porovnat její aktuální poměr s průměrným současným poměrem podobných společností působících ve stejném odvětví. Můžete jej také porovnat s aktuálním poměrem společnosti v předchozích letech, abyste zjistili, zda společnost směřuje k vyššímu nebo nižšímu poměru.

Zjistit více

Doufáme, že vám tento průvodce pomohl pochopit aktuální dluh a finanční výkazy. Chcete-li se dozvědět více o rozvaze, přečtěte si tyto další finanční články, které vám pomohou rozšířit vaše znalosti:

  • Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok.
  • Závazky dluhopisů Závazky dluhopisů Závazky dluhopisů jsou generovány, když společnost vydává dluhopisy za účelem generování hotovosti. Splatné dluhopisy představují amortizovanou částku, kterou emitent dluhopisů drží ve své rozvaze. Považuje se to za dlouhodobý závazek
  • PP&E PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů
  • Základní kapitál Základní kapitál Základní kapitál (kapitál akcionářů, vlastní kapitál, vložený kapitál nebo splacený kapitál) je částka investovaná akcionáři společnosti za použití v podnikání. Když je společnost založena, je-li jejím jediným aktivem hotovost investovaná akcionáři, je rozvaha vyvážena prostřednictvím základního kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found