Enterprise Resource Planning (ERP) - přehled, funkce, komponenty

Plánování podnikových zdrojů - běžněji označované jako ERP - je softwarový systém používaný ke správě a údržbě funkcí podniku Obchodní operace Obchodní operace se týkají aktivit, kterým se podniky denně věnují, aby zvýšily hodnotu podniku a vydělaly zisk. Aktivity . Úkoly se obvykle provádějí v reálném čase.

Plánování podnikových zdrojů

souhrn

  • Plánování podnikových zdrojů (ERP) je software navržený tak, aby společnostem pomohl ukládat, spravovat a používat data týkající se jejich každodenních a běžných procesů.
  • ERP sleduje množství informací, včetně mezd, surovin, obchodních závazků, nákupních objednávek a výrobní kapacity.
  • Software ERP je součástí IT sektoru a díky své užitečnosti a úspěchu je nyní považován za průmysl v hodnotě několika miliard dolarů.

Součásti softwaru ERP

Programy ERP jsou běžně známé jako software pro správu podniků. Zahrnují řadu aplikací, které spolupracují na:

  • Shromážděte data
  • Uložte jej pro budoucí použití
  • Spravujte a třídte informace pro snazší přístup
  • Interpretovat data pro použití firmou

Primární funkce ERP

ERP poskytuje řadu služeb pro společnosti, které se snaží zlepšit, jak efektivně fungují. Použitý systém je neustále aktualizován, aby nabízel nejrychlejší a nejspolehlivější služby.

Jak název napovídá, primárním cílem ERP je spravovat různé zdroje ve společnosti, aby bylo zajištěno, že jsou využívány nákladově efektivním způsobem. Je také navržen tak, aby zajistil, že jsou všechny zdroje používány správně.

ERP funguje obzvláště dobře pro sledování a správu věcí, jako je kapacita společnosti pro výrobu, úrovně hotovosti, suroviny, které má k dispozici, informace o mzdách a nákupní objednávky Nákupní objednávka Nákupní objednávka je komerční zdrojový dokument, který je vydán nákupem firmy oddělení při zadávání objednávky u prodejců firmy nebo.

Tok informací

Software ERP pokrývá mnoho různých oblastí ve společnosti - účetnictví Účetnictví Účetnictví je pojem, který popisuje proces konsolidace finančních informací tak, aby byly jasné a srozumitelné pro všechny, prodej, nákup, výrobu. Jednou z nejdůležitějších potřeb, které řeší, je potřeba sdělit všechny relevantní informace mnoha útvarům, které mohou data vyžadovat.

Software, který je neustále aktualizován a sledován v reálném čase, umí zajistit, aby každé příslušné oddělení mělo přístup k potřebným informacím. Je také navržen pro předávání informací mezi odděleními. Například výroba může potřebovat vědět o objednávkách na palubě. Nebo účetnictví určitě potřebuje znát stav mezd a obchodních závazků, které jsou seřazené, aby byla přesná rozvaha společnosti.

Software ERP může také předávat informace externím zúčastněným stranám Zainteresovaná strana V podnikání je zúčastněnou osobou každý jednotlivec, skupina nebo strana, která má zájem na organizaci a výsledcích jejích akcí. Běžné příklady. Jejich investice do společnosti obvykle závisí na tom, jak efektivně společnost funguje a jak je finančně silná. Data v systému ERP odhalují zúčastněným stranám relevantní informace, které jim umožňují držet krok s kapacitou společnosti fungovat a generovat příjmy.

Plánování podnikových zdrojů v IT průmyslu

Systémy a software ERP jsou průmyslovým odvětvím, které se nachází v srdci technologického prostoru. Kvůli efektivitě, úspěchu - a tedy i vhodnosti - softwaru ERP je to dnes průmysl v hodnotě několika miliard dolarů.

Investice do informačních technologií se mohou pochlubit vyznamenáním za kategorii odpovědnou za největší výdaje v USA. Konkrétně v posledním desetiletí vzrostly systémy ERP z hlediska používání, a proto začaly dominovat v IT sektoru. Ačkoli první ERP systémy byly navrženy speciálně pro použití ve velkých podnicích, nyní je lze díky jejich užitečnosti najít v rostoucím počtu menších společností.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Obrat zásob Obrat zásob Obrat zásob, neboli poměr obratu zásob, udává, kolikrát společnost prodá a nahradí své zásoby zboží během daného období. Zvažuje náklady na prodané zboží ve srovnání s jeho průměrným inventářem za rok nebo v jakémkoli stanoveném časovém období.
  • Logistika Logistika Logistika nebo logistické plánování označuje proces, který podnik používá ke koordinaci svých operací v dodavatelském řetězci. Zahrnuje širokou škálu
  • Řízení provozu Řízení provozu Řízení provozu je oblast podnikání zabývající se správou obchodních postupů s cílem maximalizovat efektivitu v organizaci. To
  • Supply Chain Supply Chain Supply chain is the whole system of manufacturing and delivering a product or service, from the very initial stage of sourcing the raw materials to the final

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found