Horizontální trh - pochopte, jak fungují horizontální trhy

Horizontální trh je trh, který je přítomen v široké škále průmyslových odvětví. Podnik působící na horizontálním trhu bude mít spotřebitele a kupující v různých hospodářských odvětvích. Takže podnik, který prodává do více průmyslových odvětví, je na horizontálním trhu. Trh s kancelářskými potřebami je příkladem horizontálního trhu, protože se prodává všem typům průmyslových odvětví. Trh skalpelů je však vertikálním trhem, protože takovou položku nakupují většinou chirurgové.

Horizontální trh

Fungující na horizontálních a vertikálních trzích

Podnikání, které působí na horizontálním trhu, bude mít ze své podstaty širokou a různorodou skupinu zákazníků. To znamená, že jejich výrobky mají tendenci být univerzální a mohou uspokojit potřeby širokého spektra zákazníků. Dalším skvělým příkladem horizontálního trhu je trh s kávou. Kávu pijí lidé z celého světa a z různých průmyslových odvětví!

Některé společnosti mohou působit na horizontálním i vertikálním trhu současně. Například softwarová společnost v oblasti lidských zdrojů může mít produkt specializovaný pro právnické firmy. I když má obecnou HR platformu pro všechny typy podnikání, má také HR platformu, která je specifická pro právnické firmy. Tento specializovaný produkt může mít funkce specifické pro dané odvětví, jako je sledování, zda zaměstnanci složili advokátní zkoušku, integrace s databázemi soudů nebo sledování konkrétních případů, na kterých právníci firmy pracují. Tyto přidané funkce nepřidávají hodnotu podniku, který působí ve stavebnictví, a přidaná funkce může být dokonce nepříjemná. Zatímco obecná obchodní HR platforma je na horizontálním trhu, specializovaná platforma Law HR funguje na vertikálním trhu.

Výhody působení na horizontálním trhu

Jednou z výhod působení na horizontálním trhu je, že existuje velká spotřebitelská základna. Proto je firma méně vystavena riziku nedostatku poptávky. Zboží a služby na horizontálním trhu jsou univerzální, protože se ze své podstaty používají v různých průmyslových odvětvích. Pro kupující zboží existuje nízká vyjednávací síla, protože spotřebitelská základna je rozsáhlá. Vertikální trh má tendenci mít kupce s vyšší vyjednávací silou, protože speciální povaha produktu má tendenci omezovat adresovatelný trh. Mnoho horizontálních trhů také umožňuje dodavatelům provádět cenovou diskriminaci, protože může účtovat různé ceny spotřebitelům v různých průmyslových odvětvích.

Nevýhody

  1. Marketingové strategie nejsou cílené, protože kupující jsou v různých hospodářských odvětvích.
  2. Ziskové marže mohou být nižší než u společností působících na vertikálním trhu.

Marketingová strategie

Pokud jde o obchodní a marketingovou strategii, je nutné určit trh vašeho produktu. S nárůstem digitálního marketingu a velkých dat je stále snazší cílit na zákazníky na základě jejich zvyků a demografických údajů. Pokud je však produkt na horizontálním trhu, je výhodnější obsáhlejší šíření informací. Tradiční metody, jako jsou billboardy a televizní reklamy, jsou někdy mnohem efektivnější strategií pro prodej jejich produktů.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Další informace najdete v následujících bezplatných finančních zdrojích:

  • Křivka poptávky Křivka poptávky Křivka poptávky je řádek, který ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu.
  • Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho dodávky. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá.
  • Pozice trhu Pozice trhu Pozice trhu se týká schopnosti ovlivňovat vnímání spotřebitele ohledně značky nebo produktu ve srovnání s konkurencí. Cíl trhu
  • Celkový adresovatelný trh Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found