Funkce OR - vzorec, příklady, jak používat funkci OR

Funkce OR je zařazena do kategorie Excel LOGICKÉ funkce Funkce Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Funkce určí, zda je některá z podmínek v testu PRAVDA.

Ve finanční analýze Popis pracovní pozice finančního analytika Níže uvedený popis pracovní pozice finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádějte finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční data, vytvářejte finanční modely, funkce OR může být užitečná při porovnávání dvou příkazů nebo dvou hodnot. Například A1 pro „a“ nebo „b“ použijte = OR (A1 = „a“, A1 = „b“). Tuto funkci lze použít jako logický test uvnitř funkce IF, aby se zabránilo dalším vnořeným IF, a lze ji kombinovat s funkcí AND.

Vzorec

= OR (logický1, [logický2],…)

Funkce používá následující argumenty:

  1. Logické 1 (povinný argument) - Toto je první podmínka nebo logická hodnota, která se má vyhodnotit.
  2. Logické2 (volitelný argument) - Druhá podmínka nebo logická hodnota, která se má vyhodnotit.

Jak používat funkci OR v aplikaci Excel?

Jako funkci listu jej lze zadat jako součást vzorce v buňce listu. Abychom pochopili použití této funkce, zvažte příklad:

Příklad 1

Podívejme se, jak můžeme otestovat několik podmínek. Předpokládejme, že máme následující údaje:

NEBO funkce

Získáváme výsledky níže:

Funkce OR - příklad 1

Ve výše uvedených příkladech:

  1. Funkce v buňce E4 se vyhodnotí jako PRAVDA, protože BOTH zadaných podmínek je PRAVDA;
  2. Funkce v buňce E5 se vyhodnotí jako PRAVDA, jako první podmínka, B5> 0 se vyhodnotí jako PRAVDA;
  3. Funkce v buňce E6 se vyhodnotí jako FALSE, protože VŠECHNY dodané podmínky jsou FALSE.

Příklad 2

Pojďme nyní vnořit NEBO s IF. Předpokládejme, že dostáváme známky studentů a chceme, aby vzorec vrátil „PASS“, pokud jsou známky nad 50 v ekonomii nebo nad 45 v obchodních studiích a „FAIL“ pro známky pod ní.

Funkce OR - Příklad 2

Vzorec, který se má použít, je:

Funkce OR - Příklad 2a

Získáváme výsledky níže:

Funkce OR - příklad 2b

I když je některá z podmínek splněna, vrátí tato funkce PASS.

Příklad 3

Předpokládejme, že chceme zvýraznit data, která se vyskytují o víkendech. Můžeme použít funkce OR a WEEKDAY. Předpokládejme, že máme uvedeny níže uvedené údaje:

Funkce OR - příklad 3

Pomocí podmíněného formátování můžeme zvýraznit buňky, které spadají o víkendech. K tomu vyberte buňky B2: B6 a v Podmíněném formátování vložíme vzorec = NEBO (WEEKDAY (B2) = 7, WEEKDAY (B2) = 1, jak je znázorněno níže:

Funkce OR - Příklad 3a

Získáváme výsledky níže:

Funkce OR - příklad 3b

Tento vzorec používá funkci WEEKDAY k testování dat soboty nebo neděle. Po zadání data vrátí WEEKDAY číslo 1-7 pro každý den v týdnu. V jejich standardní konfiguraci Sobota = 7 a Neděle = 1. Pomocí funkce OR jsme pomocí WEEKDAY testovali buď 1 nebo 7. Pokud je některá z nich pravdivá, vrátí vzorec hodnotu TRUE a spustí podmíněné formátování.

Pokud chceme zvýraznit celý řádek, musíme použít pravidlo podmíněného formátování na všechny sloupce v tabulce a uzamknout sloupec data. Vzorec, který se má použít, bude = NEBO (WEEKDAY ($ B2) = 7, WEEKDAY ($ B2) = 1).

Několik věcí k zapamatování funkce OR:

  1. Tuto funkci můžeme použít k testování více podmínek najednou - celkem až 255 podmínek.
  2. #HODNOTA! error - Nastane, pokud kteroukoli z daných logických_testů nelze interpretovat jako číselné nebo logické hodnoty.
  3. Tuto funkci lze také použít s funkcí AND, v závislosti na požadavku.
  4. Pokud zadáme OR jako maticový vzorec, můžeme otestovat všechny hodnoty v rozsahu proti podmínce. Například maticový vzorec vrátí hodnotu TRUE, pokud je kterákoli buňka v A1: A100 větší než 15 = {NEBO (A1: A100> 15}.
  5. Tato funkce bude ignorovat textové hodnoty nebo prázdné buňky uvedené v argumentech.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found