SCQA - přehled, praktické příklady, investice do pyramidy

SCQA je zkratka, která znamená Situace, Complikace, Question, a Aodpověď. Metoda SCQA se používá k upoutání pozornosti čtenáře. V obchodním psaní je to velmi důležité, protože čtenář méně pravděpodobně porozumí textu a souhlasí s jeho poselstvím, pokud ho jeho čtení znudí.

SCQA

souhrn

  • SCQA je efektivní metoda, díky níž je psaní pro firmy atraktivnější a pro čtenáře zajímavější.
  • SCQA znamená Situace, Komplikace, Otázka a Odpověď.
  • Obrácení pyramidy je další taktikou pro zlepšení čitelnosti. Jednoduše převrátí strukturu textu tím, že nejprve představí závěr a poté se ponoří do podrobností kolem něj.

Praktický příklad SCQA

Níže je ukázka textu, která nepoužívá SCQA:

Ukázkový dopis bez SCQA

Vidíme, že výše uvedená pasáž je těžko čitelná a obsahuje docela tvrdý jazyk. Nejprve se doporučuje zmenšit jej tak, aby byl jasně uveden důvod psaní (situace), jeho komplikace a otázka (např. V čem je problém?), A navrhovaná odpověď.

Podívejme se tedy na revidovanou verzi abstraktu s aplikovanou metodou SCQA:

Upravený dopis s SCQA

Porozumění SCQA

Na základě revidované verze se podívejme na jednotlivé komponenty SCQA:

Situace

Situace souvisí se stabilitou stavu slova. Je to status quo a norma. Spisovatel by si měl položit následující otázky:

  • Jaký je kontext toho, co se děje?
  • Kdo jsou hráči?

Věta obsahující situaci v pasáži zní: „Steel Supplies v současné době vyrábí a prodává ocelové tyče na kapacitní úrovni výroby.“ Výraz představuje prohlášení, které čtenáři vysvětluje, co se děje.

Komplikace

Pokud jde o komplikaci, představuje změnu situace a je důvodem, proč je zapotřebí obchodní psaní. S odkazem na výše uvedený příklad je komplikační část SCQA zobrazena v následující větě:

"Společnost však odmítá objednávky z důvodu kapacitních omezení."

Takže nyní jako čtenář víme, že existuje obrovská poptávka po ocelových prutech, ale kapacita společnosti v současné době neumožňuje uspokojit poptávku.

Otázka

Otázka odkazuje na prohlášení o problému. Po definování problému je dalším krokem vytvoření hypotézy. Jinými slovy, začneme klást otázky.

Hypotéza je obvykle padělatelná, což znamená, že ji lze vyvrátit. Například „všechny společnosti jsou ziskové“. Pokud znáte jednu společnost, která není zisková, hypotéza byla špatná.

V našem případě je otázka skryta ve větě komplikace: „Společnost však odmítá objednávky z důvodu kapacitních omezení.“ Poté, co jsme si uvědomili, že společnost nemůže zajistit dostatečnou nabídku ocelových tyčí k uspokojení poptávky, je otázka: „Jak to vytvořit?“

Odpovědět

Nakonec odpověď je proces stanovení a zodpovězení nastolené otázky. Odpovědí v tomto příkladu bude tedy zvýšení úrovně výroby ocelových tyčí o 23 800 tun ročně podpořené průzkumem trhu odůvodňujícím tržní potenciál.

Obrácení pyramidy

Obrácení pyramidy odkazuje na metodu organizace psaní takovým způsobem, která se na začátku zaměřuje na ukázání skutečných závěrů a zároveň se snaží poskytovat více a více podrobností, jak čtenář pokračuje ve čtení textu.

Jmenuje se „Obrácení pyramidy“, protože doslova obracíme strukturu textu, nejdříve představíme závěr a poté zacházíme do dalších podrobností.

Psaní začneme hromadit nezpracovaná data. Jakmile je hotovo, shromáždíme klíčová fakta týkající se řešeného problému a analyzujeme informace v textu. Nakonec interpretujeme analýzu, abychom vyvodili závěry a doporučení z psaní.

Výše uvedená metoda je typickým procesem provádění výzkumu a dospívání k závěru v obchodním psaní. Když chceme efektivně prezentovat informace, otočíme proces obrácením pyramidy.

Obrácení pyramidy - příklad 1

Abychom pyramidu převrátili, musíme nejprve uvést závěr (viz ukázka dopisu níže). Umožňuje čtenáři okamžitě zachytit nejdůležitější část psaní a okamžitě mu ukázat podstatu. Pokud čtenář bude číst dál, může se ponořit do toho, jak autor vykládá závěr a jak analyzuje informace. Ti, kdo rozhodují, obvykle přijdou ke strategickému rozhodnutí na základě závěru pisatele.

Obrácení pyramidy - příklad 2

Tím, že nejprve ukážeme závěry, ušetříme všem čas snížením duševní námahy. Podrobnosti budou dále uvedeny písemně, pokud bude čtenář zvědavý na téma a závěry.

Abychom to zjednodušili, pojďme si představit koncept, jako by to byla pyramida. Zde se snažíme doplnit naše psaní závěrem, protože je to nejdůležitější aspekt a účel psaní. Poté představíme analýzu na základě našich závěrů.

Nakonec uvedeme fakta, která staví základy naší analýzy ve spodní části pyramidy.

Praktický příklad

Podívejme se znovu na stejný příklad dopisu, který je napsán bez použití SCQA a převrácení pyramidy:

Praktický příklad - původní verze

Čtení prvního odstavce nám ukazuje, jak odlišné to může být převrácením pyramidy a použitím SCQA. Všechny informace o situaci, komplikacích a otázkách najdete v prvním abstraktu. Zbytek textu několikrát opakuje situaci, komplikace a otázku před odpovědí.

Výše uvedený průchod je ucpaný kousky dat, což průchod prodlužuje a tím komplikuje.

Nyní porovnejte první písmeno s druhým písmenem níže:

Praktický příklad - revidovaná verze

Závěr se umístí okamžitě na začátek (viz tučný text na obrázku výše), aby si jednatel společnosti okamžitě uvědomil hlavní předmět dopisu. Pokud bude pokračovat v přečtení dopisu, všimne si, že první věta obsahuje situaci, druhá věta obsahuje komplikace a otázku a vše, co následuje, je skutečná odpověď.

Druhé písmeno je výrazně kratší a přitahuje pozornost převrácením pyramidy pomocí SCQA. Typ psaní je stručný a účinný a vytváří příběh, který zaujme čtenáře.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Formát obchodního dopisu Formát obchodního dopisu Obchodní dopis by měl vždy dodržovat určitý formát a strukturu, aby bylo zajištěno, že je přijímán jako profesionální a na standardní úrovni. I když jich je mnoho
  • Curriculum Vitae vs. Resume Curriculum Vitae vs. Resume Jako uchazeč o zaměstnání, zejména jako nový, je důležité znát rozdíly mezi životopisem a životopisem a kdy vhodně použít jeden nebo druhý. Příprava a odeslání správného dokumentu je zásadní pro úspěch žádosti o zaměstnání.
  • Průvodní dopis k stáži Průvodní dopis k stáži Průvodní dopis k stáži se liší od typického průvodního dopisu, protože student musí mnohem tvrději pracovat, aby ukázal, proč by měl být najat. Při podávání žádosti o stáž většina společností požaduje, aby studenti v rámci přihlášek napsali a zaslali průvodní dopis ke stáži.
  • Obnovit slova výkonu Obnovit slova výkonu Obnovit slova výkonu jsou slova nebo fráze, která pomáhají životopisu uchazeče vyniknout nad ostatními. Jsou to obvykle akční slova, která jsou stávkující a pomáhají popsat úkoly a odpovědnosti, které byly zpracovány v minulých zaměstnáních.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found