Prodejce - přehled, různé typy, jak fungují

Prodejcem se rozumí fyzická nebo právnická osoba, která prodává něco jiné fyzické či právnické osobě. Prodejci mohou být využíváni na různých místech dodavatelského řetězce. Dodavatelský řetězec Dodavatelský řetězec je celý systém výroby a dodávky produktu nebo služby, od samého počátečního stádia získávání surovin až do konečného výsledku a s mnoha výskytem v celém rozsahu. Termín prodejce může zahrnovat maloobchodníky nebo dodavatele obecně s tím, co je často součástí většího produktu.

Prodejce

Níže se podíváme na několik různých typů dodavatelů a různé zákaznické základny, kterým na trhu slouží. Prostřednictvím příkladů můžeme lépe kontextualizovat různé způsoby, kterými prodejci pracují, a jejich účel v rámci dodavatelského řetězce.

Různé typy prodejců

1. B2C (Business to Consumer)

Prodejce typu B2C prodává přímo spotřebiteli Typy zákazníků Zákazníci hrají v jakémkoli podnikání významnou roli. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj. Prodávají obecně dokončené produkty koncovému uživateli nebo dokonce komponenty produktu. Může to být maloobchod, jako je Gap, který prodává oblečení, nebo to může být také maloobchodník, jako je dnes již zaniklý Radio Shack, který prodával elektronické součástky, a působí jako specializovaný prodejce pro konečného spotřebitele.

Prodejcem může být online maloobchodník Příklady finančních výkazů - případová studie společnosti Amazon Finanční výkazy ukazují finanční výkonnost a sílu společnosti. Tři základní finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Zde je několik příkladů finančních výkazů. nebo dokonce někdo, kdo prodává párky v rohlíku. Někteří prodejci se dokonce specializují na poskytování spotřebitelských služeb. Prodejci poskytují koncovému spotřebiteli širokou škálu produktů. Ale jak jinak fungují?

2. B2G (Business to Government)

Prodejce typu B2G prodává vládě. V obranném průmyslu existuje mnoho prodejců, kteří prodávají různé typy zařízení prostřednictvím vládních zakázek. Mezi příklady prodejců B2G patří Raytheon a Lockheed Martin, kteří prodávají obranné produkty a součásti armádě.

Dalším typem dodavatele B2G může být vládní konzultant. Jsou to jednotlivci, kteří si mohli vybudovat úspěšnou kariéru v soukromém sektoru a začali zadávat své odborné znalosti veřejnému sektoru.

3. B2B (Business to Business)

B2B prodejce je ten, který prodává především jiným prodejcům. Příkladem dodavatele B2B je společnost Panasonic, která prodává baterie společnosti Tesla nebo výrobcům mikročipů, jako jsou Intel nebo Advanced Micro Devices, kteří prodávají komponenty výrobcům osobních počítačů. Položky se prodávají podnikům a na oplátku se obvykle skladují v inventáři buď na krátkou nebo dlouhou dobu (v závislosti na produktu).

Pro účely našeho příkladu počítačového hardwaru je pravděpodobné, že budou uloženy v inventáři. Inventář Inventář je běžný účet aktiv nalezený v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. . Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. na krátkou dobu kvůli krátkému životnímu cyklu obnovy vlajkových elektronických součástek, jako jsou mikroprocesory Intel.

Typy prodejců

Strategie dodavatele

Když se podnikatel dívá na zahájení podnikání, neomezuje se pouze na řešení problému, kterému spotřebitel čelí, ale také může rozšířit rozsah svého objevování zákazníků a určit typ problému dodavatele dodavatelského řetězce, který může pro firmy vyřešit. nebo vláda.

Pochopení různých způsobů, jakými se dodavatel může vložit do dodavatelského řetězce, umožňuje společnostem identifikovat nové příležitosti ke konkurenci a poskytuje prostor pro vznik nových konkurentů a společností a vstup na trh. Koneckonců, čím více prodejců bude soutěžit, tím nižší budou výrobní náklady na naše oblíbené položky a tím více peněz můžeme jako spotřebitelé ušetřit.

Vertikální integrace?

Pochopení role dodavatele v dodavatelském řetězci může také pomoci obchodním konzultantům nebo vedoucím pracovníkům odhalit nedostatky nebo najít nové způsoby vertikální integrace, aby mohli dokonce vyrábět své vlastní komponenty a stát se prodejcem svých vlastních produktů.

Technologický gigant Apple je příkladem společnosti, která sleduje podobnou strategii, pokud jde o mikroprocesory, protože nyní vyrábí mnoho čipů nalezených v jejich velmi populárním iPhone.

Prodejce, dodavatelský řetězec a vy!

Když jako spotřebitelé pochopíme, jak funguje řízení dodavatelského řetězce, můžeme lépe porozumět a kontextualizovat ceny produktů a pochopit, proč některé typy produktů mají prémii. Pohyb produktu v procesu vývoje dolů v dodavatelském řetězci někdy vyžaduje mnoho prodejců, kteří poskytují vyrobené a někdy speciální komponenty k vytvoření komplexního produktu.

Stát se prodejcem speciální komponenty může být specializovaná a lukrativní obchodní příležitost, která nemusí být na první pohled zřejmá. Prodejci jsou všude a čím více se dozvídáme o tom, co se týká výroby produktu, tím více chápeme jejich důležitost.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Franšíza Franšíza Franšíza označuje smluvní ujednání, kdy jedna strana (franšízor) umožňuje jiné straně (franšízant) používat její ochranné známky (nebo
  • Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud
  • Vertikální integrace Vertikální integrace Vertikální integrace je, když firma rozšíří své operace v rámci svého dodavatelského řetězce. To znamená, že vertikálně integrovaná společnost přivede dříve
  • Náklady na záruku Náklady na záruku Náklady na záruku jsou náklady související s opravou, výměnou nebo náhradou za jakékoli vady produktu uživateli. Jinými slovy, prodejce nebo

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found