Liquidity Premium - Pochopte, jak fungují prémie za likviditu

Prémie za likviditu kompenzuje investory za investice do cenných papírů s nízkou likviditou. Likvidita označuje, jak snadno lze investici prodat za hotovost. T-bills Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills for short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from a few days up to 52 týdnů (one year) . Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států. a akcie jsou považovány za vysoce likvidní, protože je lze obvykle kdykoli prodat za převládající tržní cenu. Na druhou stranu investice jako nemovitosti Nemovitosti Nemovitosti jsou nemovitosti, které se skládají z pozemků a vylepšení, mezi něž patří budovy, příslušenství, silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva udělují vlastnické právo k půdě, vylepšení a přírodní zdroje, jako jsou minerály, rostliny, zvířata, voda atd., Nebo dluhové nástroje jsou méně likvidní. Prodat nemovitost za požadovanou cenu může nějakou dobu trvat. Některé dluhové nástroje musí být před prodejem drženy po určitou dobu.

Likvidita

Proč existují prémie za likviditu?

Nelikvidní investice nesou větší riziko než srovnatelně likvidnější investice. Je to proto, že dlouhodobé držení jediného cenného papíru vystavuje investora několika rizikovým faktorům, jako je volatilita trhu, potenciální selhání, ekonomické poklesy, fluktuace úrokových sazeb, bezriziková sazba Bezriziková sazba Bezriziková sazba výnos je úroková sazba, kterou může investor očekávat, že vydělá na investici, která nese nulové riziko. V praxi se bezriziková sazba běžně považuje za úrok zaplacený za tříměsíční vládní pokladniční poukázku, což je obecně nejbezpečnější investice, jakou může investor provést. fluktuace atd. Když investoři spojí své peníze do jediného cenného papíru, vzniknou jim také náklady příležitosti Možnost nákladů Náklady příležitosti jsou jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomiky a převládají v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. investic do jiných aktiv, která mohou překonat nelikvidní investici. Kvůli dalším rizikům bude investor požadovat vyšší výnos, známý jako likviditní prémie.

Likvidní prémie a výnosy dluhopisů

Pokud jde o myšlenku, že nelikvidní investice představují pro investory větší riziko, je likviditní prémie jedním z faktorů, které vysvětlují rozdíly ve výnosech dluhopisů. Dluhopis, který je splatný mnoho let a který vydává málo známá společnost bez velkých finančních údajů, které by investoři mohli konzultovat, může být obtížnější prodat. Dluhopis s kratší splatností vydaný stejnou společností by byl relativně likvidnější investicí. Investoři, kteří kupují tento dluhopis, by tedy vyžadovali nižší likviditní prémii. Koncept je znázorněn v následujícím grafu:

Příklad prémie za likviditu

Zde investoři, kteří kupují dluhopis B, mají vyšší výnos (prémie za likviditu), aby jim kompenzovali investice do méně likvidní investice. Výše uvedený příklad předpokládá, že všechny ostatní faktory jsou konstantní (tj. Jediným rozdílem je čas do splatnosti).

Více zdrojů

Děkujeme, že jste si přečetli vysvětlení Finance týkající se prémie za likviditu. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Bezriziková sazba Bezriziková sazba Bezriziková míra návratnosti je úroková sazba, kterou může investor očekávat od investice s nulovým rizikem. V praxi se bezriziková sazba běžně považuje za úrok zaplacený za tříměsíční vládní pokladniční poukázku, což je obecně nejbezpečnější investice, jakou může investor provést.
  • Prémie za riziko selhání Pojistné za riziko selhání Pojistné za riziko selhání je ve skutečnosti rozdíl mezi úrokovou sazbou dluhového nástroje a bezrizikovou sazbou. Riziková prémie za selhání existuje, aby kompenzovala investory za pravděpodobnost, že účetní jednotka nesplní svůj dluh.
  • Konvertibilní dluhopis Konvertibilní dluhopis Konvertibilní dluhopis je druh dluhového cenného papíru, který poskytuje investorovi právo nebo povinnost vyměnit dluhopis za předem stanovený počet akcií emitující společnosti v určitých obdobích životnosti dluhopisu. Konvertibilní dluhopis je hybridní cenný papír
  • Akciová riziková prémie Akciová riziková prémie Akciová riziková prémie je rozdíl mezi výnosy z vlastního kapitálu / jednotlivých akcií a bezrizikovou mírou výnosu. Jde o náhradu investorovi za to, že podstoupil vyšší míru rizika a investoval do vlastního kapitálu než do bezrizikových cenných papírů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found