Aktuální část dlouhodobého dluhu - definice a vysvětlení

Dlouhodobým dluhem se rozumí dluh se splatností delší než jeden rok. Může to být kdekoli od dvou let do pěti let, deseti let nebo dokonce třiceti let. Současná část dlouhodobého dluhu je částka jistiny a úroku z celkového dluhu, který má být splacen do jednoho roku.

To nelze zaměňovat s aktuálním dluhem Aktuální dluh V rozvaze jsou aktuální dluhy dluhy splatné do jednoho roku (12 měsíců) nebo méně. Je uveden jako krátkodobý závazek a součást čistého pracovního kapitálu. Ne všechny společnosti mají aktuální řádkovou položku dluhu, ale ty, které ji výslovně používají pro půjčky se splatností kratší než jeden rok. , což je dluh se splatností kratší než jeden rok. Některé firmy spojí tyto dvě částky do obecné běžné položky dluhu v rozvaze. Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál

Výpočet aktuální části

Analytik by se měl pokusit najít informace k sestavení dluhového plánu společnosti. Časový plán dluhu Časový plán dluhu stanoví na základě jeho splatnosti a úrokové míry veškerý dluh, který má podnik v plánu. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů Tento plán uvádí hlavní části dluhů, za které je společnost povinna, a stanoví je na základě splatnosti, pravidelných plateb a nevyrovnaného zůstatku. Pomocí plánu dluhu může analytik měřit aktuální část dlouhodobého dluhu, který společnost dluží.

Příklad

Společnost Borrower Inc. přijímá pětiletou půjčku ve výši 5 000 000 USD. Podmínky půjčky specifikují stejné platby během pěti let. Současná část tohoto dlouhodobého dluhu je 1 000 000 USD (bez splácení úroků).

současná část dlouhodobého dluhu

Snížení současné části dlouhodobého dluhu

Společnost snižuje tuto řádkovou položku platbami směrem k dluhu. Při provádění plateb se peněžní účet snižuje, ale na straně pasiv klesá odpovídající částka.

Alternativně může společnost s dobrým úvěrovým postavením „vrátit“ současný dluh tím, že vezme více úvěru na splacení této půjčky. Pokud je nový přijatý úvěr dlouhodobý, pak se současný dluh efektivně hodí do budoucnosti.

Aplikace ve finančním modelování

Od bezplatného průvodce oceňováním peněžních toků, abyste se naučili nejdůležitější koncepty vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy oceňování podniků a způsob oceňování společnosti pomocí srovnatelné analýzy společností, modelování diskontovaných peněžních toků (DCF) a precedentních transakcí, jak se používají v investičním bankovnictví, výzkumu kapitálu, perspektivě, neexistuje žádný dopad na to, zda dluh je klasifikován jako krátkodobý závazek nebo dlouhodobý závazek. Ve finančním modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. , může být nutné sestavit kompletní soubor finančních výkazů, včetně rozvahy, kde je aktuální část dlouhodobého dluhu uvedena samostatně. Jedná se jednoduše o svázání čísel s účetními záznamy způsobem, který nejpřesněji odráží finanční situaci společnosti. Neexistuje žádný dopad na ocenění vyplývající z kategorizace dluhu.

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na kurzy finančního modelování Finance.

Další informace o rozvaze

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku a příklady toho, jak posoudit aktuální část dlouhodobého dluhu v rozvaze společnosti. Posláním Finance je pomáhat vám rozvíjet svou kariéru. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti, tyto dodatečné finanční zdroje velmi doporučujeme.

  • Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok.
  • Závazky dluhopisů Závazky dluhopisů Závazky dluhopisů jsou generovány, když společnost vydává dluhopisy za účelem generování hotovosti. Splatné dluhopisy představují amortizovanou částku, kterou emitent dluhopisů drží ve své rozvaze. Považuje se to za dlouhodobý závazek
  • PP&E PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů
  • Peníze a ekvivalenty Peníze ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry peněžního trhu, bankovní akcepty

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found