Poměr výdajů na správu - přehled, způsob výpočtu, příklad

Poměr nákladů na správu (MER) - nazývaný také jednoduše jako poměr nákladů - je poplatek, který musí platit akcionáři podílového fondu nebo fondu obchodovaného na burze (ETF) Exchange Traded Fund (ETF) Exchange Traded Fund (ETF) ) je populární investiční nástroj, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v celé řadě všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. . MER jde k celkovým výdajům použitým na provoz těchto fondů. Poplatek se nepřenáší přímo na majitele fondu, ale je přidělován samotnému fondu.

Poměr nákladů na správu

Poměr nákladů na správu je vyjádřen v procentech, což odráží procento poplatků za aktiva související s investičním portfoliem fondu.

Poplatky za správu

MER se také někdy označuje jako poplatek za správu, protože náklady se z velké části vytvářejí najímáním a platbami manažera portfolia fondu Manažer portfolia Manažeři portfolia spravují investiční portfolia pomocí procesu správy portfolia v šesti krocích. V této příručce se dozvíte přesně, co správce portfolia dělá. Manažeři portfolia jsou profesionálové, kteří spravují investiční portfolia s cílem dosáhnout investičních cílů svých klientů. . Poplatek za správu je určen k pokrytí různých výdajů týmu jednotlivců, kteří dohlížejí, podporují a spravují fond. Tyto náklady mohou zahrnovat náklady na právní zastoupení, účetní služby a další administrativní náklady. SG&A SG&A zahrnuje veškeré nevýrobní náklady vzniklé společnosti v daném období. To zahrnuje výdaje, jako je nájemné, reklama, marketing, účetnictví, soudní spory, cestování, stravování, platy managementu, bonusy a další. V některých případech může zahrnovat i náklady na odpisy.

Celkové procento MER může záviset na faktorech, jako je velikost a úspěšnost fondu. Poplatek obvykle klesá někde mezi 0,5% a 2% investovaných aktiv. Číslo je převzato z konečného součtu spravovaných aktiv každého fondu (AUM). Protože většina MER je věnována nákladům spojeným s manažerem portfolia, MER se může výrazně lišit v závislosti na zkušenostech, dovednostech a odborných znalostech manažera fondu.

V některých případech se další konvertibilní provize stává součástí MER. Koncová provize je nepřetržitá platba, která se obvykle provádí poradenské nebo investiční společnosti odpovědné za prodej fondu.

Jak vypočítat poměr nákladů na správu

MER je, jak je uvedeno výše, počítáno jako procento z celkových spravovaných aktiv ve fondu, které je jinak známé jako hodnota portfolia. Výpočet pro stanovení MER je následující:

Poměr nákladů na správu - vzorec

Celková hodnota MER se poté vynásobí 100, aby se převedla z desítkové číslice na procentní částku.

Příklad poměru výdajů na správu

Abychom lépe porozuměli výpočtu MER, podívejme se na příklad.

V tomto příkladu spravuje XYZ Mutual Fund portfolio, které má hodnotu 12 000 000 USD a náklady a výdaje na správu ve výši 175 000 USD. MER by pak byl:

Ukázkový výpočet

Poměr výdajů na správu není poplatek přímo účtovaný investorům. Spíše se odečte od čisté hodnoty aktiv fondu (NAV). Čistá hodnota aktiv Čistá hodnota aktiv (NAV) je definována jako hodnota aktiv fondu snížená o hodnotu jeho závazků. Pojem „čistá hodnota aktiv“ se běžně používá ve vztahu k podílovým fondům a používá se k určení hodnoty držených aktiv. Podle SEC jsou podílové fondy a podílové investiční fondy (UIT) povinny vypočítat svou NAV. Investoři jsou účtovány další poplatky spojené s fondem - poplatky, které nejsou součástí MER, a které jsou účtovány, když investor koupí nebo prodá své akcie fondu. Non-MER poplatky zahrnují položky, jako jsou poplatky za zprostředkování, poplatky za směnu a prodejní provize.

Důležitost poměru výdajů na správu

MER je důležitý, protože významně ovlivňuje návratnost investic generovanou fondem. Vezměte si výše uvedený příklad: pokud by Společný investiční fond XYZ zaznamenal výnos 5% a poté účtoval poplatek 1,46%, pak by skutečný čistý výnos pro investory (minus jakékoli jiné poplatky než MER) ve fondu byl pouze 3,54%.

V určitém časovém období může procento snížení vést k masivnímu dopadu na celkovou návratnost dolarů pro investory. Čím nižší je poplatek MER, tím lepší jsou investoři fondu, protože generovaná návratnost investice je vyšší.

Klíčové jídlo

Pochopení MER fondu je důležité. Ukazuje vlastníkům a investorům fondu, kolik se vynakládá na údržbu a správu fondu. Odhaluje také procento, které bude odečteno od konečného procenta výdělku. MER je důležitou informací pro každého držitele akcií v portfoliu fondů i pro ty, kteří portfolio spravují a prodávají.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Dynamická alokace aktiv Dynamická alokace aktiv Dynamická alokace aktiv je investiční strategie, která zahrnuje časté úpravy vah v portfoliu na základě celkového výkonu trhu nebo výkonu určitých cenných papírů.
  • Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici.
  • Poplatek za zádržné Poplatek za zádržné Poplatek za zádržné je počáteční cena placená jednotlivcem za služby poradce, konzultanta, právníka, nezávislého pracovníka nebo jiného odborníka.
  • Poplatek za službu Poplatek za službu Poplatek za službu, nazývaný také poplatek za službu, se vztahuje na poplatek vybíraný k zaplacení služeb, které se vztahují k zakoupenému produktu nebo službě.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found