Provozní poměr - přehled, komponenty, nedostatky

Provozní poměr je měřítkem účinnosti, které používá vedení k určení každodenního provozního výkonu. Tato metrika porovnává provozní náklady, známé také jako OPEX, s čistými tržbami. Požadovaným výsledkem je nižší poměr provozních nákladů.

Provozní poměr

Metrika provozního poměru hodnotí, jak efektivní je organizace nebo tým při udržování nižších provozních nákladů při generování určité úrovně tržeb a výnosů. Menší poměr znamená, že organizace generuje více výnosů ve srovnání s celkovými výdaji Náklady na fixní a variabilní náklady je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé.

Interpretace provozního poměru

Investiční analytik používá k určení výkonu organizace celou řadu nástrojů. Protože klade důraz na hlavní obchodní aktivity společnosti, je provozní poměr vynikajícím nástrojem k popisu výkonu a úrovně efektivity společnosti. Spolu s návratností tržeb společnosti a návratností vlastního kapitálu pomáhá provozní poměr analytikům měřit efektivitu práce. Poměr pomáhá analyzovat trendy a sledovat výkon za určité období.

Pokud se poměr zvyšuje, organizace nefunguje tak efektivně. V takovém případě rostou provozní náklady ve srovnání s tržbami nebo tržbami. Na druhou stranu, pokud se poměr snižuje, znamená to, že společnost efektivně snižuje své výdaje a vytváří větší tržby.

Organizace může být nucena zavést opatření ke kontrole nákladů, aby zlepšila své marže, pokud bude mít trvale rostoucí provozní poměr. Snížení provozních nákladů ve srovnání s tržbami z prodeje je označeno jako pozitivní signál.

Složky provozního poměru

Provozní náklady zahrnují všechny náklady kromě splácení úroků Úrokové výdaje Úrokové náklady vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo leasingu kapitálu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Časový plán by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost v rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením daní a daní. Organizace do provozního poměru nezapočítávají neprovozní výdaje, jako jsou náklady na směnné kurzy, protože se jedná o dodatečné výdaje nesouvisející s hlavními obchodními činnostmi.

Provozní náklady zahrnují režijní náklady, jako jsou běžné prodejní nebo správní náklady. Mezi příklady režijních nákladů patří výdaje vzniklé z důvodu vlastnictví podnikové kanceláře, protože i když je to nutné, nesouvisí to s výrobním procesem. Provozní náklady zahrnují:

  • Právní a účetní poplatky
  • Bankovní poplatky
  • Náklady na marketing nebo prodej
  • Náklady na kancelář
  • Mzdy nebo platy

V některých případech provozní náklady zahrnují náklady na prodané zboží (COGS). Tyto výdaje přímo souvisejí s výrobním procesem. To znamená, že některé společnosti dávají přednost samostatnému udržování provozních nákladů a přímých výrobních nákladů. Přímé náklady na produkt mohou zahrnovat:

  • Náklady na materiál
  • Cena práce
  • Mzdy a výhody pro výrobní pracovníky
  • Náklady na opravy a údržbu strojů

Celkové tržby nebo výnosy se obvykle objevují v horní části výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. jako souhrnný součet, který organizace vygeneruje.

Nedostatky metriky provozního poměru

Jednou z nevýhod provozního poměru je jeho ignorování dluhu. Řada organizací hromadí obrovské množství dluhů. To se obvykle promítá do placení vysokých úrokových nákladů, které nikdy nejsou zahrnuty v číslech použitých k výpočtu provozního poměru. Dvě organizace mohou vykazovat podobné provozní poměry, ale mají výrazně odlišné částky dluhu. Při oceňování společnosti by proto měly být hodnoceny také dluhové sazby.

Stejně jako u většiny ostatních finančních metrik je důležité sledovat provozní poměr během řady vykazovaných období a zjistit, zda existuje znatelný trend.

Investoři by měli sledovat náklady společnosti na změny a zároveň tyto výsledky kontrolovat z hlediska zisku a výnosů. Kromě toho je třeba porovnat provozní poměr organizace s provozním poměrem podobných společností ve stejném odvětví, abychom získali lepší představu o tom, jak je tento poměr pozitivní nebo negativní.

Závěrečné slovo

Každý investor, který chce koupit podíl ve společnosti, by měl dobře zvážit její provozní poměr. Je však třeba na ni pohlížet opatrně, protože většina společností do výpočtu poměru nezahrnuje dluhy.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Prostřednictvím kurzů, školení a cvičení finančního modelování se každý na světě může stát skvělým analytikem.

K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje se vztahují k fondům, které společnost používá k nákupu, vylepšování nebo údržbě dlouhodobých aktiv za účelem zvýšení efektivity nebo kapacity společnosti. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období.
  • Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vynaložené na výrobu jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často
  • Poměry účinnosti Poměry účinnosti Poměry účinnosti jsou metriky, které se používají při analýze schopnosti společnosti efektivně využívat své zdroje, jako je kapitál a aktiva,
  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found