Čistá úroková marže - přehled, komponenty a příklady

Finanční zprostředkovatelé v ekonomice se intenzivně zabývají půjčováním a půjčováním a čistá úroková marže je čistým přínosem půjček.

Čistá úroková marže

Čistá úroková marže je rozdíl mezi vytvořeným úrokovým výnosem a částkou úroku vyplaceného věřitelům. Jedná se o odvětvově specifický poměr ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) v poměru k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastnímu kapitálu akcionářů během určitého časového období. Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku pro banky a další finanční instituce, které půjčují aktiva vydělávající úroky.

souhrn

  • Čistá úroková marže je měřítkem ziskovosti bank a finančních institucí. Odkazuje na rozdíl mezi přijatým a zaplaceným úrokem.
  • Úrokové sazby v ekonomice významně ovlivňují čistou finanční úrokovou marži.
  • Kladná čistá úroková marže znamená, že banka investuje efektivně, zatímco záporná čistá úroková marže znamená neefektivní investování.

Vzorec čistého úrokového rozpětí

Čistá úroková marže - vzorec

Úrokové výnosy

Úrokové výnosy jsou generovány prostřednictvím úrokových plateb, které banka přijímá z nesplacených půjček. Skládá se z úvěrových linek a půjček v rozvaze finanční instituce.

Úrokové náklady

Úrokový náklad je cena, kterou věřitel účtuje dlužníkovi ve finanční transakci. Jsou to náklady na půjčení peněz. Jedná se o úrok, který se hromadí na nesplacených závazcích. Mezi běžné příklady patří vklady zákazníků a velkoobchodní financování.

Průměrný výdělek aktiv

Výdělečná aktiva společnosti jsou investice, které přinášejí příjem bez významného úsilí ze strany jejího vlastníka. Některá populární výdělečná aktiva jsou akcie, dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. , depozitní certifikáty, směnky atd.

Chcete-li vypočítat průměrný výdělek aktiv, jednoduše vezměte průměr počátečního a konečného zůstatku aktiv.

Příklad záporné čisté úrokové marže

V průběhu fiskálního roku banka A inkasovala na úrokech od svých klientů 4 miliony dolarů. Ve stejném období potřebovala banka A zaplatit 8 milionů dolarů na úroku zajišťovací společnosti. Zajišťovací společnosti Zajišťovací společnosti, také známé jako zajistitelé, jsou společnosti, které poskytují pojištění pojišťovacím společnostem. Jinými slovy, zajišťovací společnosti jsou společnosti, které dostávají závazky z pojištění od pojišťoven. . Průměrný výdělek aktiv banky A ve fiskálním roce činil 20 milionů USD.

Negativní NIM - příklad

Negativní NIM - Výpočet vzorku

Čistá úroková marže -20% naznačuje, že banka A ztrácí více peněz, než vydělává na svých vlastních investicích. Proto byl kapitál banky A použit neefektivně.

Příklad kladné čisté úrokové marže

V průběhu fiskálního roku banka B inkasovala na úrokech od svých klientů 8 milionů dolarů. Ve stejném období potřebovala banka B vyplatit zajistné společnosti úroky 4 miliony dolarů. Průměrný výdělek aktiv banky B ve fiskálním roce činil 20 milionů USD.

Pozitivní NIM - příklad

Positive NIM - Sample Calculation

Čistá úroková marže ve výši 20% naznačuje, že banka B vydělává více peněz z přijímání plateb úroků než z placení úroků. Proto byl kapitál banky B používán efektivně.

Úrokové sazby v ekonomice a čistá úroková marže

Čistá úroková marže finančních zprostředkovatelů přímo souvisí s úrokovými sazbami v ekonomice. Úrokové sazby v ekonomice se pohybují podle hospodářského cyklu ekonomiky. Hlavním faktorem čisté úrokové marže je to, zda existuje větší poptávka po půjčování nebo spoření.

Čistá úroková marže - rovnovážná úroková sazba

Nízké úrokové sazby

Nízké úrokové sazby v ekonomice vedou k vyšším čistým úrokovým maržím pro finanční zprostředkovatele. Když tržní úrokové sazby klesnou, náklady na financování bank rychle klesnou v poměru k jejich úrokovým výnosům a nakonec se zvýší čistý úrokový výnos.

Při poklesu úrokových sazeb se zvyšuje poptávka po půjčkách a klesá nabídka vkladů. Řídí objem větších částek půjček a nižší objemy vkladů, a tím zlepšuje úrokové výnosy. Čisté úrokové marže se nakonec časem drasticky zvýší a postupně budou klesat.

Vysoké úrokové sazby

Vysoké úrokové sazby v ekonomice vedou k menším čistým úrokovým maržím pro finanční zprostředkovatele. Když se tržní úrokové sazby zvýší, náklady na financování bank se v porovnání s jejich úrokovým výnosem rychle zvýší a sníží čistý úrokový výnos.

Když úrokové sazby rostou, poptávka po spořicích účtech Spořicí účet Spořicí účet je typický účet v bance nebo spořitelní záložně, který umožňuje jednotlivci v případě potřeby vložit, zabezpečit nebo vybrat peníze. Spořicí účet obvykle platí určité úroky z vkladů, i když sazba je poměrně nízká. v porovnání s půjčkami roste a čistá úroková marže klesá. Je to proto, že banka bude mít vyšší splátky úroků než úroky přijaté.

Čistý úrokový rozpětí vs. čistá úroková marže

Čisté úrokové rozpětí je nominální průměr mezi sazbami půjčování a půjčování. Nezohledňuje však, že výdělek aktiv a vypůjčené prostředky se mohou lišit, pokud jde o složení a objem nástrojů. Alternativně je čistá úroková marže metrikou ziskovosti, která porovnává úrokové výnosy banky s jejími platbami zákazníkům.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy.
  • Očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi.
  • Úrokové výnosy Úrokové výnosy Úrokové výnosy jsou částky zaplacené účetní jednotce za půjčení peněz nebo za to, že její účetní jednotka použila své finanční prostředky. Ve větším měřítku je úrokový příjem částka vydělaná z peněz investora, které umístí do investice nebo projektu.
  • Roční procentní sazba (RPSN) Roční procentní sazba (RPSN) Roční procentní sazba (RPSN) je roční úroková sazba, kterou musí jednotlivec zaplatit z půjčky nebo kterou obdrží na vkladovém účtu. RPSN je v konečném důsledku jednoduchý procentní termín používaný k vyjádření číselné částky vyplácené jednotlivcem nebo entitou ročně za privilegium půjčovat si peníze.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found