Synergistic - Poznejte různé typy podnikových synergií

Termín synergický je odvozen od synergie, která označuje výhodu, která je výsledkem sloučení dvou agentů, kteří chtějí dosáhnout něčeho, čeho by ani jeden z nich nebyl schopen dosáhnout sám. Termín se většinou používá při fúzích a akvizicích (M&A) Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady, kde se dvě společnosti spojí a vytvoří jednu společnost, která může generovat více výnosy nebo zefektivnění provozu obou společností a úspora nákladů.

Synergické

O potenciální synergii se uvažuje, když dvě společnosti plánují sloučení nebo velká společnost plánuje získat svého menšího konkurenta, a tím zvýšit efektivitu svých operací. Očekávaná synergie se měří z hlediska potenciálu ke zvýšení výnosů. Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost získala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. , přidat technologii nebo snížit náklady.

Druhy synergických účinků

Firemní synergie označuje výhody, které mají dvě firmy získat, když se spojí nebo když jedna firma získá jinou. Synergický účinek těchto transakcí často tvoří základ jednání mezi prodávajícím a kupujícím.

Níže jsou uvedeny hlavní typy synergií, které společnosti využívají:

Marketingová synergie

Marketingová synergie označuje marketingové výhody, které mohou mít dvě strany transakce fúzí a akvizic při propagaci svých produktů a služeb. Mezi tyto synergie patří informační kampaně, marketingové nástroje, výzkum a vývoj a také marketingoví pracovníci.

Například IT společnost může získat menší IT společnost, která postrádá infrastrukturu, ale má silné marketingové a PR oddělení. Menší společnost má kvalifikovaný personál, marketingové nástroje a zkušenosti s prodejem svých produktů, což může pomoci větší IT společnosti posílit její image u veřejnosti a formulovat nové marketingové strategie, aby získala více zákazníků.

Synergie příjmů

Když se dvě společnosti spojí, často se stávají synergickými díky generování více výnosů, než by mohly tyto dvě nezávislé společnosti vyprodukovat samy. Sloučená společnost může získat přístup k více produktům a službám k prodeji prostřednictvím rozsáhlé distribuční sítě.

Společnost bude také těžit z většího počtu obchodních zástupců, kteří budou prodávat více produktů, než dříve vlastnili před fúzí. Sloučené společnosti také vzniknou nižší náklady na marketing a distribuci kvůli podnikové synergii.

Finanční synergie

Spojený subjekt také těží z různých finančních synergií, jako je přístup k dluhu, daňové úspory a peněžní tok. Sloučená společnost dosahuje silné základny aktiv zděděné od dřívějších společností, což jí umožňuje přístup k úvěrovým nástrojům a kombinovaná aktiva jako kolaterál. Snižuje úroveň převodu, protože společnost může používat spíše dluh než vlastní kapitál, což snižuje procento majetkových podílů zakladatelů / vlastníků.

Sloučená společnost si také může užít více daňových úlev Daňový štít Daňový štít je povolený odpočet od zdanitelného příjmu, který má za následek snížení dlužných daní. Hodnota těchto štítů závisí na efektivní daňové sazbě pro společnost nebo jednotlivce. Mezi běžné náklady, které lze odečíst, patří odpisy, amortizace, splátky hypotéky a úroky a platba nižší daně než u dvou bývalých společností před fúzí. A konečně, když společnost bohatá na hotovost získá společnost s nedostatkem peněz, může první investovat do projektů druhé společnosti, které generují příjmy.

Řízení

Když se dvě společnosti spojí, dojde k reorganizaci řídících týmů. V závislosti na cílech a charakteru členů manažerského týmu může být synergický efekt pozitivní nebo negativní. Když budou řídící týmy obou stran fúze fungovat v harmonii, společnost zažije lepší poskytování služeb, správné využití zdrojů, zlepšení motivace zaměstnanců a více příležitostí pro růst podnikání. Fúze může také snížit duplikaci úloh a více úrovní správy.

Pokud jsou však členové týmu v neustálých konfliktech, může to mít za následek sníženou kvalitu produktů a služeb, sníženou efektivitu operací a špatné využití zdrojů.

Příklad ve finančním modelování

Níže je snímek obrazovky z kurzu Finance & M&A Modeling Course, kde můžete vidět synergický dopad akvizice.

synergický dopad v modelu

Synergie nákladů

Synergie nákladů je očekávaná úspora nákladů na provozní náklady sloučením dvou společností. Když se dvě společnosti spojí a vytvoří jednu společnost, spojená společnost bude obvykle využívat synergické nákladové výhody, které strany fúze přinesou.

Úspora nákladů na lidské zdroje

Jedním z nákladových výhod je částka vzniklá při vyplácení platů a mezd zaměstnanců. Proces sloučení může způsobit, že některé role budou nadbytečné, a společnost může propustit zaměstnance, jejichž vstup již není potřeba nebo jejichž role jsou duplikovány. Tento krok povede k úspoře nákladů, což zvýší výši zisků kombinované entity.

Náklady na pořízení technologie

Při uvažování o fúzi nebo akvizici může společnost upřednostňovat transakce se společností, která vlastní špičkovou technologii, která jí prospěje. Takové sloučení pomáhá společnosti ušetřit náklady, které by použila k vlastnímu získání technologie. Společnost také těží ze zvýšené efektivity a zefektivnění výrobního procesu.

Distribuční síť

Společnosti, které provozují zavedené distribuční sítě v konkrétních geografických lokalitách, mohou uzavřít transakci fúzí a akvizic se společnostmi s distribučními sítěmi na jiných geografických trzích. Předpokládejme například, že společnost A zavedla silné distribuční sítě v Severní Americe, zatímco společnost B zavedla distribuční sítě v Evropě.

Fúze těchto dvou společností může společnosti A poskytnout přístup do evropských distribučních sítí, zatímco společnost B získá přístup do severoamerických distribučních sítí. To povede k úsporám nákladů, protože nový subjekt bude schopen distribuovat více produktů pomocí stávajících sítí. Společnost rovněž dosáhne silné vyjednávací síly při získávání produktů od dodavatelů.

Jak jsou zohledňovány synergické dopady?

Kombinovaná společnost může zaznamenat míru synergie vyplývající z fúze na svém účtu dobré vůle i v rozvaze. Goodwill je definován jako hodnota nehmotných aktiv, která nelze přiřadit k jiným obchodním aktivům. Nastane, když společnost získá jinou společnost a goodwill představuje hodnotu očekávaného budoucího růstu v důsledku transakce.

Účinek goodwillu musí odrážet očekávané budoucí peněžní toky, rychlosti růstu, výnosy a nižší náklady na kapitál. Částka goodwillu je v rozvaze zaznamenána jako dlouhodobý majetek.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Ocenění finanční synergie Ocenění finanční synergie Šablona pro ocenění finanční synergie. Když společnost získá jinou společnost nebo provede velkou strategickou investici, je to odůvodněno argumentem, že investice vytvoří synergie. Primárním zdrojem synergie při akvizici je předpoklad, že cílová firma ovládá odborníka
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Analýza následků fúze Analýza následků fúze Analýza následků fúze hodnotí finanční dopady fúze nebo akvizice na společnost. Ty musí být pečlivě zváženy dříve
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found