Price Leader - Understanding How Price Leadership works

Cenový lídr je společnost, která vykonává kontrolu při určování ceny zboží a služeb na trhu. Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici produkt nebo službu, pokud. Akce cenového vůdce ponechávají ostatním konkurentům jen málo nebo žádné jiné možnosti, než upravit jejich ceny tak, aby odpovídaly ceně stanovené cenovým vůdcem.

Téma Price Leader - jaká je vaše cena

Cenoví vůdci jsou obvykle velké firmy v tomto odvětví, které mají nejnižší výrobní náklady. Náklady na vyrobené zboží (COGM) celkové výrobní náklady společnosti během určitého časového období. a jsou proto v pozici, kdy mohou podbízet ceny účtované jejich konkurenty. Ostatní hráči, kterým ceny cenového vůdce nevyhovují, mohou i nadále účtovat vyšší ceny, ale u jejich zboží nebo služeb to povede ke snížení podílu na trhu.

Druhy cenového vedení

Cenové vedení se skládá ze tří typů, mezi něž patří:

Barometrický model

V barometrickém modelu se malá, ale efektivní společnost umisťuje jako lídr v identifikaci a přizpůsobování se měnícím se tržním podmínkám lépe než jiné firmy na trhu. Jakmile se společnost etabluje jako první na místě změn na trhu, budou ji konkurenti následovat, a ne čekat, až sami očekávané změny na trhu odhalí. Budou následovat agilní společnost s předpokladem, že firma ví o trhu něco, co si ostatní konkurenti ještě neuvědomují.

Dominantní firma

Dominantní firmou je společnost, která ovládá významnou část podílu na trhu v určitém odvětví. Je obklopena dalšími malými firmami, které poskytují stejné produkty nebo služby jako dominantní firma. Jak firma mění své ceny podle sil nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. . Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. , menší firmy musí také upravit své ceny, aby si udržely malý podíl na trhu, který ovládají.

Dominantní společnost se však může zapojit do predátorských cen snížením cen na úrovně, které jsou neudržitelné pro menší firmy. Takové praktiky, jejichž cílem je ublížit menším společnostem, jsou ve většině zemí nezákonné.

Collusive model

V oligopolu převládá tajně dohodnutý model Oligopoly Termín „oligopol“ označuje odvětví, kde působí pouze malý počet firem. V oligopolu nemá žádná firma velké tržní síly. Žádná jednotlivá firma tedy není schopna zvýšit své ceny nad cenu, kterou prodává, kde se skupina lídrů na trhu dohodla na stanovení cen produktů nebo služeb. Menší firmy musí upravit své ceny tak, aby odpovídaly cenám velkých firem. Hromadné modely jsou považovány za nelegální, pokud jejich účelem je podvádět veřejnost.

Podmínky, za kterých dochází k cenovému vůdcovství

K cenovému vedení přispívá několik faktorů, včetně:

Velký podíl na trhu

Velké společnosti mají často velkou kapacitu a schopnost obsloužit značný počet zákazníků na různých místech. To dává společnosti schopnost stanovit ceny na trhu, protože má značnou kontrolu nad svými konkurenty. Menší firmy nebudou mít jinou možnost, než sladit své produkty s produkty cenového lídra, pokud si chtějí nadále užívat malý podíl na trhu, který v současné době drží.

Trendové znalosti

Některé společnosti vynikají v identifikaci průmyslových trendů, které pravděpodobně ovlivní jejich ziskovost. Provádějí preventivní opatření úpravou cen tak, aby odrážely očekávané změny na trhu. Ostatní hráči v oboru, kteří nemají kapacitu identifikovat důležité trendy, se mohou rozhodnout, že se budou shodovat s cenami vůdce cen, než aby investovali spoustu peněz a času na získání stejné úrovně znalostí.

Technologie

Vlastnictví patentované technologie může ovlivnit rozhodnutí společnosti účtovat za své produkty nebo služby prémiovou cenu. Společnost se možná bude chtít etablovat jako výrobce vysoce kvalitních produktů nebo služeb, kterým mohou lidé věřit a koupit si je. Jiné firmy, které tuto technologii nemají, mohou snížit své ceny, aby zabránily riziku ztráty podílu na trhu, i když se tuto technologii snaží získat.

Vynikající provedení

Společnost může být populární pro své lepší metody provádění než její konkurenti, což jí dává příležitost účtovat vyšší cenu za jednotku. Tato praxe je často použitelná v průmyslových odvětvích, která účtují hodinovou sazbu nebo účtují na základě smlouvy. Zákazníci upřednostňují spolupráci se společnostmi, které jsou produktivní a dodávají kvalitní práci na zakázku, a to i za prémiovou cenu.

cenové vedení téma a graf

Výhody cenového vedení

Cenový lídr má následující výhody:

Ziskovost

Pokud cenový vůdce stanoví vysoké ceny produktů a konkurenti provedou cenové změny, pak se společnost a ostatní hráči budou těšit vyšším ziskům, dokud spotřebitelská poptávka zůstane stabilní. Také tam, kde konkurenti replikují akce cenového vůdce, zajišťuje, že cenový vůdce neztratí významný podíl na trhu, který má pro konkurenty.

Snižuje cenové války

Pokud trh zahrnuje společnosti stejné velikosti, je pravděpodobné, že dojde k cenovým válkám, protože se každý konkurent snaží zvýšit svůj podíl na trhu. Pokud se však jedna společnost prosadí jako lídr na trhu, cenových válek bude pravděpodobně méně, protože se malí konkurenti snaží zachovat svůj podíl na trhu. Místo toho upraví ceny svých produktů a služeb tak, aby odpovídaly cenám stanoveným cenovým vůdcem.

Lepší kvalita výrobků

Když se společnost prosadí jako cenový lídr, zvýší své roční výnosy, z nichž některé se používají k navrhování nových produktů a zlepšování jejich kvality. Zákazníci chtějí za prémiový produkt zaplatit prémiovou cenu a společnost jej může dodat, pouze pokud jsou její činnosti ziskové. Zisky získané z jejích současných produktů lze znovu investovat do výzkumu a vývoje, abychom našli nové nápady, které společnosti pomohou poskytovat hodnotu svým zákazníkům.

Nevýhody cenového vedení

Cenový vůdce čelí níže uvedeným nežádoucím důsledkům:

Neférová soutěž

Cenoví lídři mohou použít provozní synergie ke snížení cen na úrovně, které jsou nezvládnutelní malými konkurenty. Jelikož malí konkurenti nevyužívají stejné provozní synergie jako cenoví vůdci, pokusí se snížit své ceny ve snaze udržet si svůj podíl na trhu. Pokud však malé firmy udržují nízké ceny po delší dobu, stanou se nerentabilními a nakonec se zvýší.

Vysoké ceny produktů / služeb

Když cenový vůdce zvýší cenu svých produktů nebo služeb, soutěžící budou následovat příklad nebo se dohodnou na zvýšení cen. Důsledkem takového zvýšení je však to, že prodejci budou mít prospěch ze zvýšených výnosů, zatímco spotřebitelé budou nuceni platit více za výrobky a služby, které levně získali, než se prodejci spikli, aby zvýšili ceny.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Absolutní výhoda Absolutní výhoda V ekonomii se absolutní výhoda týká schopnosti jakéhokoli ekonomického subjektu, jednotlivce nebo skupiny, produkovat větší množství produktu než jeho konkurenti. Představený skotským ekonomem Adamem Smithem ve své práci z roku 1776 „Vyšetřování povahy a příčin bohatství národů“
  • Kapitalismus Kapitalismus Kapitalismus je ekonomický systém, který umožňuje a podporuje soukromé vlastnictví podniků, které fungují, aby generovaly zisk. Kapitalismus, známý také jako tržní systém, se vyznačuje soukromými právy na vlastnictví půdy, konkurenčními trhy, stabilním právním státem, svobodně fungujícími kapitálovými trhy.
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Přirozený monopol Přirozený monopol Přirozený monopol je trh, kde jediný prodejce může zajistit produkci kvůli své velikosti. Přirozený monopolista může produkovat celou produkci pro trh za cenu nižší, než by byla, kdyby na trhu působilo více firem. Přirozený monopol nastává, když má firma ve svém výrobním procesu rozsáhlé úspory z rozsahu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found