Výchozí riziko - přehled, posouzení a klíčové faktory

Riziko selhání, také nazývané pravděpodobnost selhání, je pravděpodobnost, že dlužník neprovede úplné a včasné splátky jistiny a úroků podle podmínek daného dluhového cenného papíru. Spolu se závažností ztráty je riziko selhání jednou ze dvou složek úvěrového rizika. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v důsledku nedodržení podmínek jakékoli finanční smlouvy kteroukoli stranou, zejména.

Riziko selhání

Posouzení rizika selhání

I když je často užitečné vzít v úvahu celé rozdělení potenciálních ztrát a jejich příslušné pravděpodobnosti, je obecně vhodné vypočítat jednoduchý indikátor rizika, který zohledňuje jedinou pravděpodobnost selhání a závažnost ztráty. Ukazatel se nazývá očekávaná ztráta a lze jej vypočítat takto:

Očekávaná ztráta = výchozí pravděpodobnost x závažnost ztráty

Posouzení rizika selhání je nezbytným krokem při oceňování státních a podnikových dluhopisů nebo úvěrových derivátů, jako jsou swapy úvěrového selhání (CDS) Swap úvěrového selhání Swap úvěrového selhání (CDS) je druh úvěrového derivátu, který poskytuje kupujícímu ochrana před selháním a dalšími riziky. Kupující CDS provádí pravidelné platby prodejci až do data splatnosti kreditu. V dohodě se prodávající zavazuje, že v případě prodlení emitenta dluhu zaplatí prodávající kupujícímu veškeré pojistné a úroky. Protože vysoce kvalitní dluhopisy obecně přicházejí s nízkou mírou selhání, je posouzení rizika selhání u těchto nástrojů obecně důležitější než odhad závažnosti ztráty v případě selhání.

Riziko selhání je proto klíčové při určování ceny a výnosu finančních nástrojů. Vyšší riziko selhání obecně odpovídá vyšším úrokovým sazbám a pro emitenty dluhopisů, kteří nesou vyšší riziko selhání, bude často obtížný přístup na kapitálové trhy (což může ovlivnit potenciál financování).

Výpůjční kapacita

I když je definice rizika selhání poměrně přímočará, jeho měření tomu tak není. Míra rizika selhání závisí hlavně na kapacitě dlužníka; to znamená schopnost dlužníka včas splácet své dluhy. Na kapacitu dlužníka má vliv mnoho faktorů, které jsou diskutovány níže.

1. Finanční zdraví dlužníka

  • Za stejných podmínek budou společnosti s vysokou úrovní dluhu ve vztahu k jejich peněžním tokům, hotovostním rezervám nebo aktivům obecně méně bonitní než společnosti s rozvahou bez dluhů nebo s ohledem na dluh, likvidními aktivy nebo vysokými peněžními toky ve vztahu k dluh.
  • Finanční zdraví dlužníka se obecně posuzuje prostřednictvím důkladného pohledu na základy, včetně analýzy ziskovosti, peněžních toků, poměrů krytí Poměr krytí Poměr krytí se používá k měření schopnosti společnosti platit své finanční závazky. Vyšší poměr znamená větší schopnost plnit závazky, likviditu a pákový efekt.

2. Ekonomický cyklus a průmyslové podmínky

  • Výkonnost společnosti může být negativně ovlivněna vnějšími ekonomickými podmínkami nebo problémy, kterým čelí její zákazníci nebo dodavatelé.
  • V dobách makroekonomického útlumu nebo slabosti specifických pro dané odvětví mohou i relativně zdravé společnosti čelit zhoršení své bonity. Bonita Bonita je jednoduše „hodná“ nebo zaslouží si úvěr. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. a zvýšení rizika selhání jejich dluhopisů.
  • Naopak, během ekonomického boomu nebo velmi dobrého období pro konkrétní odvětví mohou i společnosti s relativně špatným finančním zdravím a slabou konkurenční pozicí zaznamenat zlepšení úvěruschopnosti a snížení rizika selhání.

3. Měnové riziko

  • Pokud společnost dluží dluh v jedné měně, ale generuje peněžní toky v jiné měně, bude vystavena účinkům kolísání měny.
  • Vysoká volatilita na měnových trzích, pokud není správně zajištěna, může mít významný dopad na finanční stabilitu a úvěruschopnost společnosti.

4. Politické faktory a právní stát

  • Geopolitické problémy, jako je válka, změny režimu nebo zkorumpované prostředí, mohou držiteli dluhu ztěžovat účinné a efektivní vymáhání plateb nebo vymáhání jeho práv věřitele.
  • Pokud jsou ostatní podmínky stejné, dluhopisy vydané společnostmi v zemích s problémovým nebo nejistým sociopolitickým prostředím budou mít vyšší riziko selhání než dluhopisy vydané společnostmi ve stabilnějším a předvídatelnějším prostředí.

5. Další rizika

  • Některá rizika mohou být obtížněji měřitelná a někdy nemožná.
  • Mezi příklady patří riziko soudních sporů, riziko pro životní prostředí a expozice přírodním katastrofám.

Ratingové agentury

Při hodnocení rizika selhání hrají klíčovou roli ratingové agentury, jako jsou Fitch Ratings, Moody’s Investors Services a Standard & Poor’s. Ratingové agentury používají podobné ratingy založené na symbolech, které shrnují jejich hodnocení rizika selhání dluhopisu. Agentury aplikují hodnocení na všechny typy dluhopisů, včetně podnikových dluhopisů, státních dluhopisů, státních dluhopisů, komunálních dluhopisů, nadnárodních dluhopisů, cenných papírů krytých aktivy atd.

Hodnocení dluhopisů

Většina podnikových a vládních dluhopisů obecně obdrží hodnocení od nejméně dvou z agentur. Hodnocení jsou rozdělena do dvou hlavních kategorií - investiční stupeň a neinvestiční stupeň, nazývané také „vysoce výnosné“ nebo „nevyžádané“ - a podkategorie, které konkrétněji definují výchozí riziko zabezpečení.

Dluhopisy s hodnocením triple-A (tj. „AAA“ nebo „Aaa“) jsou považovány za dluhopisy nejvyšší kvality a s nejnižší úrovní rizika selhání. Jak klesáme z hodnocení triple-A, zvyšuje se pravděpodobnost selhání, i když pouze pod „BB–“ nebo „Baa3“ ztrácí zabezpečení své hodnocení na investiční úrovni, aby se stalo zabezpečením neinvestičního stupně.

Kromě hodnocení založeného na symbolech poskytují agentury obvykle i pohled na hodnocení, což může být pozitivní, stabilní nebo záporný, nebo jiné údaje o pravděpodobném směru hodnocení, například „při kontrole downgrade“.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Emitenti dluhopisů Emitenti dluhopisů Existují různé typy emitentů dluhopisů. Tito emitenti dluhopisů vytvářejí dluhopisy, aby si vypůjčili prostředky od držitelů dluhopisů, které mají být splaceny při splatnosti.
  • Analýza úvěrového rizika Analýza úvěrového rizika Analýzu úvěrového rizika lze považovat za rozšíření procesu přidělování úvěrů. Poté, co jednotlivec nebo podnik požádá banku nebo finanční instituci o půjčku, půjčující instituce analyzuje potenciální přínosy a náklady spojené s půjčkou.
  • Očekávaná výchozí sazba Očekávaná výchozí frekvence (EDF) Očekávaná výchozí frekvence (EDF) je úvěrové opatření, které vyvinula agentura Moody’s Analytics jako součást modelu KMV. EDF měří pravděpodobnost, že a
  • Bezriziková sazba Bezriziková sazba Bezriziková míra návratnosti je úroková sazba, kterou může investor očekávat od investice s nulovým rizikem. V praxi se bezriziková sazba běžně považuje za úrok zaplacený za tříměsíční vládní pokladniční poukázku, což je obecně nejbezpečnější investice, jakou může investor provést.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found