Dluhová kapacita - metriky a poměry k posouzení dluhové kapacity společnosti

Dluhová kapacita se vztahuje k celkové výši dluhu, který může podnik vzniknout a splácet podle podmínek smlouvy o dluhu. Rozvrh dluhu Rozpis dluhu stanoví celý dluh, který má podnik v rozpisu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů. Podnik se zadluží z několika důvodů - například posílením výroby nebo marketingu, rozšířením kapacity nebo získáním nových podniků. Nadměrné zadlužení nebo nesprávné jednání však může mít škodlivé následky.

Jak věřitelé rozhodují o tom, které podniky půjčí své peníze? V tomto článku prozkoumáme nejčastěji používané finanční metriky Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy? Vysvětlíme, jak propojit 3 finanční výkazy pro finanční modelování a oceňování v aplikaci Excel. Propojení čistého příjmu a nerozděleného zisku, PP&E, odpisy a amortizace, kapitálové výdaje, provozní kapitál, finanční činnosti a zůstatek hotovosti k vyhodnocení toho, jak velkou páku dokáže podnik zvládnout. Na konci dne si věřitelé přejí hledat pohodlí a důvěru v půjčování svých peněz podnikům, které mohou interně generovat dostatečné výdělky a peněžní toky, aby nejen zaplatily úroky, ale také zůstatek jistiny.

Matice kapacity dluhu

Zdroj: Finanční úvod do kurzu podnikových financí zdarma.

Hodnocení kapacity dluhu

Dvěma hlavními opatřeními k posouzení dluhové kapacity společnosti jsou její rozvaha Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Měření vlastního kapitálu a peněžních toků. Analýzou klíčových metrik z rozvahy a výkazů peněžních toků Ocenění Zdarma průvodce oceňováním, abyste se naučili nejdůležitější koncepty svým vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy v oblasti oceňování podniků a způsob oceňování společnosti pomocí srovnatelné analýzy společností, modelování diskontovaných peněžních toků (DCF) a precedentních transakcí, jak se používají v investičním bankovnictví, výzkumu kapitálu, a investiční bankéři určují výši udržitelného dluhu společnost může zpracovat M&A transakci.

EBITDA a kapacita dluhu

Jedním z opatření k vyhodnocení dluhové kapacity je EBITDA neboli zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací. Chcete-li se dozvědět více o EBITDA, přečtěte si našeho průvodce EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady.

Úroveň EBITDA je důležitá pro posouzení dluhové kapacity, protože společnosti s vyšší úrovní EBITDA mohou generovat více nerozděleného zisku, aby mohly splácet svůj dluh. Čím vyšší je úroveň EBITDA, tím vyšší je dluhová kapacita. Přestože je úroveň EBITDA zásadní, stabilita úrovně EBITDA společnosti je také důležitá při hodnocení její dluhové kapacity. Ke stabilitě společnosti EBITDA přispívá několik faktorů - cyklickost, technologie a překážky vstupu.

Cyklické podniky mají ze své podstaty nižší dluhovou kapacitu než necyklické podniky. Například těžební podniky mají svou činnost cyklickou povahu, zatímco potravinářské podniky jsou mnohem stabilnější. Z pohledu věřitele představuje volatilní EBITDA volatilní nerozdělený zisk a schopnost splácet dluh, a tedy mnohem vyšší riziko selhání.

Odvětví s nízkými překážkami vstupu mají také nižší dluhovou kapacitu ve srovnání s odvětvími s vysokými překážkami vstupu. Například technologické společnosti, které mají nízké překážky vstupu, mohou být snadno narušeny vstupem konkurence. I když jsou technologické společnosti právně chráněny prostřednictvím patentů a autorských práv, konkurence nakonec vstoupí po uplynutí doby platnosti patentu nebo s novějšími a účinnějšími inovacemi. Na druhou stranu průmyslová odvětví s vysokými překážkami vstupu, jako jsou dlouhodobé infrastrukturní projekty, budou méně pravděpodobně narušena novými účastníky, a proto si mohou udržet stabilnější EBITDA.

Další informace se dozvíte v bezplatném úvodu Finance do kurzu podnikových financí.

Úvěrové metriky

Úvěrové metriky jsou mimořádně užitečné pro stanovení dluhové kapacity, protože přímo odrážejí účetní hodnoty aktiv, pasiv a vlastního kapitálu. Nejčastěji používaným měřítkem rozvahy je poměr dluhu k vlastnímu kapitálu. Mezi další běžné metriky patří poměr dluhu / EBITDA, úrokové krytí a poměr pokrytí pevnou cenou.

Jak můžete vidět na snímku obrazovky z kurzu finančního modelování Finance níže, analytik se při hodnocení dluhové kapacity společnosti podívá na všechny tyto kreditní metriky.

kreditní metriky pro hodnocení dluhové kapacity

Dluh k vlastnímu kapitálu

Poměry dluhu k vlastnímu kapitálu Finance Články Finance Finance jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, díky nimž se můžete naučit důležité finanční koncepty online vlastním tempem. Procházejte stovky článků! poskytnout investičním bankéřům přehled na vysoké úrovni o kapitálové struktuře společnosti. Tento poměr však může být komplikovaný, protože může existovat rozpor mezi účetní a tržní hodnotou vlastního kapitálu. Akvizice, úpravy aktiv, goodwill a znehodnocení jsou všechny vlivné faktory, které mohou vytvořit rozpor mezi účetní hodnotou a tržní hodnotou poměru dluhu k vlastnímu kapitálu.

Metriky peněžních toků

Dalším souborem opatření, která investiční bankéři používají k hodnocení dluhové kapacity, jsou metriky peněžních toků. Mezi tyto metriky patří celkový dluh vůči EBITDA, který lze dále rozdělit na vyšší dluh vůči EBITDA, pokrytí peněžních úroků a úrokové krytí EBITDA-kapitálové výdaje.

Celkový dluh / EBITDA

Poměr dluhu k EBITDA dluhu / EBITDA Čistý poměr dluhu k zisku před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) měří finanční páku a schopnost společnosti splácet svůj dluh. Poměr čistého dluhu k EBITDA (dluh / EBITDA) v zásadě naznačuje, jak dlouho by společnost potřebovala operovat na své současné úrovni, aby splatila celý svůj dluh. míra je nejběžnější metrikou peněžních toků pro hodnocení kapacity dluhu. Tento poměr vykazuje schopnost společnosti splácet vzniklý dluh a poskytuje investičním bankéřům informace o době potřebné k vypořádání veškerého dluhu, přičemž ignoruje úroky, daně, odpisy a amortizaci. Celkový dluh vůči EBITDA lze rozdělit na metriku nadřízeného nebo podřízeného dluhu vůči EBITDA, která se zaměřuje na dluh, který musí společnost nejdříve splatit v případě nouze.

Pokrytí peněžních úroků

Opatření na krytí úroků v hotovosti ukazuje, kolikrát může peněžní tok generovaný z obchodních operací obsluhovat úrokové náklady na dluh. Toto je klíčová metrika, protože ukazuje nejen schopnost společnosti platit úroky, ale také její schopnost splácet jistinu.

Další informace se dozvíte v bezplatném úvodu Finance do kurzu podnikových financí.

EBITDA-CapEx úrokové krytí

Pomocí EBITDA, odečtením kapitálových výdajů a zkoumáním, kolikrát může tato metrika pokrýt úrokové náklady, mohou investiční bankéři posoudit dluhovou kapacitu společnosti. Tato metrika je zvláště užitečná pro společnosti s vysokými kapitálovými výdaji Šablona vzorce CapEx Tato šablona vzorce CapEx vám pomůže vypočítat výši kapitálových výdajů pomocí čísel ve výkazu zisku a ztráty a rozvaze. CapEx (zkratka pro kapitálové výdaje) jsou peníze investované společností do získávání, údržby nebo zlepšování stálých aktiv, jako jsou nemovitosti, budovy, továrny, vybavení atd., Včetně výrobních a těžebních společností.

Poměr pokrytí pevným nábojem

Poměr pokrytí fixním poplatkem Poměr pokrytí fixním poplatkem (FCCR) Poměr pokrytí fixním poplatkem (FCCR) je měřítkem schopnosti společnosti plnit závazky fixních poplatků, jako jsou úroky a leasingové náklady. se rovná EBITDA společnosti - CapEx - hotovostní daně - rozdělení. Tato metrika se velmi podobá skutečnému měření peněžních toků, a je tedy velmi relevantní pro hodnocení dluhové kapacity.

Screenshot šablony modelu dluhové kapacity

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tento článek o dluhové kapacitě. Finance je globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari a několik dalších kurzů pro finanční profesionály. Abychom vám pomohli v kariérním postupu, podívejte se na další finanční zdroje níže:

  • EBIT vs. EBITDA EBIT vs EBITDA EBIT vs EBITDA - dvě velmi běžné metriky používané ve financích a oceňování společností. Existují důležité rozdíly, kterým musíte porozumět. EBIT znamená: Zisk před úroky a daněmi. EBITDA znamená: Zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací. Příklady a
  • Průvodce revolvingovým dluhem Revolvingový dluh Revolvingový dluh („revolver“, někdy také známý jako úvěrová linka nebo LOC) neobsahuje pevné měsíční platby. Liší se od fixní platby nebo termínované půjčky, která má zaručený zůstatek a platební strukturu. Místo toho jsou platby revolvingového dluhu založeny na zůstatku úvěru každý měsíc.
  • Tržní hodnota dluhu Tržní hodnota dluhu Tržní hodnota dluhu označuje tržní cenu, kterou by investoři byli ochotni koupit za dluh společnosti za, který se liší od účetní hodnoty v rozvaze.
  • Trhy s dluhovým kapitálem Trhy s dluhovým kapitálem (DCM) Skupiny s dluhovým kapitálovým trhem (DCM) jsou odpovědné za poskytování poradenství přímo emitentům společností při zvyšování dluhu při akvizicích, refinancování stávajícího dluhu nebo restrukturalizaci stávajícího dluhu. Tyto týmy pracují v rychle se měnícím prostředí a úzce spolupracují s poradenským partnerem

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found