Putable Bond - Definice, jak to funguje a jak si vážit

Putable bond (put bond or retractable bond) is a type of bond that provides the holder of the bond (investor) the right, but not the oblig, to donut emitent to splatit the bond before its splatnosti. Jinými slovy, jedná se o dluhopis s vloženou prodejní opcí Put Option A put opce je opční smlouva, která dává kupujícímu právo, nikoli však povinnost, prodat podkladový cenný papír za stanovenou cenu (známou také jako realizační cena) před nebo k předem určenému datu vypršení platnosti. Je to jeden ze dvou hlavních typů možností, druhým typem je možnost volání. . Kupní dluhopisy jsou přímo naproti splatným dluhopisům.

Puttable Bond

Pokud je uplatněna vložená prodejní opce, držitel dluhopisu obdrží hlavní hodnotu dluhopisu v nominální hodnotě. Par Value Par Value je nominální nebo nominální hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu, jak je uvedeno na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. . V některých případech mohou být dluhopisy staženy v důsledku mimořádných událostí. Avšak častěji lze vloženou prodejní opci uplatnit po předem stanoveném datu.

Jak jsou prodejní opce důležité pro investory a emitenty?

Podobně jako u splatných dluhopisů se důvod pro prodejné dluhopisy týká inverzního vztahu mezi úrokovými sazbami Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny . a cena dluhopisů. Protože hodnota dluhopisů klesá s růstem úrokových sazeb, poskytují investorům ochranu před možným zvýšením úrokových sazeb.

Emitenti dluhopisů zároveň snižují své náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou výnos, který společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění. poskytnutím nižších výnosů z dluhopisů. Investoři přijímají nižší výnosy výměnou za příležitost opustit investice v případě nepříznivých tržních podmínek.

Jak fungují dluhopisy?

Uvažujme následující příklad, abychom pochopili, jak tyto vazby fungují:

ABC Corp. vydává prodejní obligace s nominální hodnotou 100 $ a kupónovou sazbou 4,75%. Aktuální úroková sazba je 4%. Dluhopisy budou splatné za 10 let.

Kupní opce poskytuje investorům právo po prvních pěti letech přinutit společnost ABC k odkupu dluhopisů.

Pokud se po prvních pěti letech životnosti dluhopisů úrokové sazby výrazně zvýšily, investoři nemají motivaci ponechat si dluhopisy až do splatnosti. Spíše než držet dluhopisy do splatnosti, mohou uplatnit vloženou prodejní opci a získat jistinu ve výši své počáteční investice. Poté mohou výtěžek použít k investování do nově vydaných dluhopisů s vyšší kupónovou (úrokovou) sazbou.

Pokud však úrokové sazby zůstanou stejné nebo klesnou, investoři nemají motivaci uplatnit prodejní opci. Pravděpodobně budou držet dluhopisy až do splatnosti. V takovém scénáři budou mít obě strany stejnou výplatu jako v obligacích s obyčejnou vanilkou.

Upozorňujeme, že kupónová sazba prodejných dluhopisů může být o něco nižší než kuponová obligace. To má kompenzovat emitenta za další riziko, že investoři využijí prodejní opci.

Puttable Bond - příklad

Jak zjistit hodnotu prodejného dluhopisu?

Ocenění prodejních dluhopisů se liší od oceňování dluhopisů s obyčejnou vanilkou z důvodu vložené prodejní opce. Vzhledem k tomu, že opce poskytuje investorům právo donutit emitenty k splacení dluhopisů, prodejní opce ovlivňuje cenu (putabilního) dluhopisu.

Reálnou tržní cenu (prodejného) dluhopisu lze zjistit pomocí následujícího vzorce:

Putable Bond - Formula

Kde:

  • Cena (Plain - Vanilla Bond) - cena obyčejného vanilkového dluhopisu, který sdílí podobné rysy s (putable) obligací.
  • Cena (prodejní opce) - cena prodejní opce ke splacení dluhopisu před splatností.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další zdroje uvedené níže:

  • Margin Trading Margin Trading Margin Trading je akt výpůjčky finančních prostředků od makléře s cílem investovat do finančních cenných papírů. Nakoupené akcie slouží jako zástava za půjčku. Hlavním důvodem, proč si půjčovat peníze, je získat více kapitálu k investování
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce
  • Spekulace Spekulace Spekulace je nákup aktiva nebo finančního nástroje s nadějí, že se v budoucnu zvýší cena aktiva nebo finančního nástroje.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found