Teorie finančního účetnictví - porozumění „proč“ účetnictví

Teorie finančního účetnictví se zaměřuje na „proč“ účetnictví - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby.

Většina úvodních kurzů účetnictví zahrnuje „co“ a „jak“ účetnictví. Patří mezi ně stovky záznamů v deníku Průvodce položkami deníku Položky deníku jsou stavebními kameny účetnictví, od hlášení až po auditování záznamů deníku (které se skládají z debetů a kreditů). Bez řádného zápisu do deníku by finanční výkazy společností byly nepřesné a úplný nepořádek. , seznámení se se všemi běžnými účty, které společnosti používají, seznámení se s finančními výkazy Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři hlavní výkazy jsou složitě sestaveny a jak vypočítat správné částky debetu a kreditu.

Tento článek prozkoumá „proč“ teorie finančního účetnictví.

Teorie finančního účetnictví

Nejistota a informační asymetrie

Klíčovým faktorem účetnictví je přenos finančních informací komukoli, kdo je může potřebovat. Tito lidé pak používají účetní informace k obchodnímu a investičnímu rozhodování. Aby však bylo možné činit správná rozhodnutí, musí být poskytované informace spolehlivé a relevantní.

Ve finančním výkaznictví se běžně setkáváme s jevem zvaným informační asymetrie. Jedná se o situaci, kdy jedna strana má více či méně informací než druhá strana. Teorie finančního účetnictví se týká dvou typů asymetrie informací:

Nepříznivý výběrMorální hazard
Skryté informaceSkrytá akce / chování
Jedna strana má oproti jiné straně informační výhoduJedna strana může akce sledovat, zatímco druhá strana nikoli
Skryté informace z minulosti i současnostiSkrytá budoucí akce
Příklad: nákup ojetého vozuPříklad: instruktoři přiřadí zkouškám vyšší váhu než domácí úkoly

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše online účetní kurzy hned teď!

V ideálním světě by se ekonomika vyznačovala dokonalými trhy s nedostatkem informační asymetrie. O finančních výkazech vydávaných společnostmi lze potom říci, že jsou 100% relevantní a 100% spolehlivé. Relevantní ve skutečnosti, že se informace ukáží jako užitečné pro externí uživatele, a spolehlivé ve skutečnosti, že nebudou zcela zaujaté nebo chybné.

Z toho plyne ponaučení, že ve světě, ve kterém dnes žijeme, si musíme být vědomi skutečnosti, že žádná sada finančních výkazů Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě 100% spolehlivé a 100% relevantní. V účetnictví a na dnešních trzích bude vždy existovat kompromis mezi spolehlivostí a relevancí.

Nabídka a poptávka účetních informací

Existence informační asymetrie vytváří nabídku a poptávku po finančním výkaznictví. Finanční výkaznictví je příprava informací o vykazující jednotce a přenos těchto informací od těch, kteří je mají (nabídka), k těm, kteří je potřebují (poptávka).

Dodavateli účetních informací se rozumí účetní a orgán, který sestavuje účetní závěrku.

Ti, kteří tyto informace požadují, se týkají interních / externích uživatelů, kteří tyto informace vyžadují, aby mohli přijímat investiční rozhodnutí.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše online účetní kurzy hned teď!

Účel finančního výkaznictví

Ačkoli se konkrétní cíl a účel účetního výkaznictví mohou u různých účetních orgánů lišit, obecné téma je velmi podobné.

Podle IFRS Standardy IFRS jsou standardy IFRS mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se transakce a jiné účetní události mají vykazovat v účetní závěrce. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě, cílem finančního výkaznictví je „poskytnout finanční informace o vykazující jednotce, které jsou užitečné pro stávající i potenciální investory, věřitele a další věřitele při rozhodování o poskytnutí zdrojů do subjekt. Tato rozhodnutí zahrnují nákup, prodej nebo držení kapitálových a dluhových nástrojů a poskytování nebo vypořádání půjček a jiných forem úvěru. “

IFRS Standardy IFRS Standardy IFRS jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se transakce a jiné účetní události mají vykazovat v účetní závěrce. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě, a rovněž uvádí, že tato rozhodnutí závisí na očekáváních uživatele ohledně rizika, výše a načasování budoucích čistých peněžních toků vykazující účetní jednotky.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše online účetní kurzy hned teď!

Pozitivní teorie finančního účetnictví

Vzhledem k neideálnímu trhu, na kterém dnes žijeme, je jen přirozené, že management tuto informační asymetrii využije.

Přestože vnímání společnosti je důležité, manažeři se často převážně zabývají způsoby, jak maximalizovat své výhody a jejich kompenzace. Toto se běžně označuje jako správa výdělků a zahrnuje úsilí managementu ovlivnit finanční informace tak či onak.

Existuje tedy teorie zvaná pozitivní účetní teorie, která se snaží pochopit motivaci manažera, možnosti účetních zásad a reakce na různé účetní standardy.

Některé důvody, proč se správa příjmů provádí, mohou zahrnovat následující:

Důvody pro správu příjmů směrem vzhůruDůvody pro snížení příjmů
Bonusy se rozdávají ve vztahu k čistému příjmuSnížení daní
Plnění dluhových smluvZvyšte šance na získání vládní pomoci
Zlepšení vnímání společnosti (tj. Snížení vnímání rizika)„Špatně se vykoupat“ ve špatném roce a zaznamenat vyšší výdaje než obvykle, takže budoucí roky s větší pravděpodobností budou vykazovat vyšší ziskovost

Zákon o cenných papírech a teorie finančního účetnictví

Regulátory cenných papírů po celém světě si plně uvědomují tento fenomén informační asymetrie v naší ekonomice a mají zavedena opatření na ochranu investorů.

Například veřejné společnosti musí dodržovat zákony o cenných papírech stanovené kanadskými správci cenných papírů (CSA) v Kanadě nebo komisí pro cenné papíry (SEC) ve Spojených státech.

Příkladem konkrétního opatření je, když tyto zákony stanoví „období výpadku“, kdy jednotlivci ve vedení a další jednotlivci s přístupem k více zdrojům informací nesmějí nakupovat nebo prodávat akcie společnosti, protože mají oproti uživatelům informační výhodu, že mít přístup pouze k finančním výkazům.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše online účetní kurzy hned teď!

Více účetních zdrojů

Doufáme, že to byl užitečný průvodce k pochopení teorie finančního účetnictví. Naším posláním ve společnosti Finance je pomáhat vám rozvíjet vaši kariéru. S ohledem na tento cíl jsme pro vás navrhli tyto další zdroje:

  • Jak propojit 3 výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy? Vysvětlíme, jak propojit 3 finanční výkazy pro finanční modelování a oceňování v aplikaci Excel. Propojení čistého zisku a nerozděleného zisku, PP&E, odpisy a amortizace, kapitálové výdaje, provozní kapitál, finanční činnosti a hotovostní zůstatek
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Kariéra v účetnictví Účetnictví Veřejné účetní firmy se skládají z účetních, jejichž úkolem je sloužit podnikům, jednotlivcům, vládám a neziskovým organizacím při přípravě finančních výkazů, daní
  • Všechny články o účetnictví Účetnictví Účetnictví je pojem, který popisuje proces konsolidace finančních informací tak, aby byly jasné a srozumitelné pro všechny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found