Efektivita trhu - přehled, efektivní trhy, důsledky

Efektivita trhu je relativně široký pojem a může odkazovat na jakoukoli metriku, která měří rozptyl informací na trhu. Efektivní trh je trh, na kterém jsou všechny informace přenášeny perfektně (informace dostává každý), zcela (informace dostává každý), okamžitě (informace dostává každý najednou) a bez nákladů (informace dostává každý zdarma).

Efektivita trhu

Pojem tržní efektivita úzce souvisí s hypotézou efektivního trhu Hypotéza efektivního trhu Hypotéza efektivního trhu Hypotéza efektivního trhu je investiční teorie odvozená především z konceptů připisovaných výzkumné práci Eugena Famy, jak je podrobně popsáno v jeho dokumentu z roku 1970, který vyvinul americký finanční pracovník ekonom. Fama stavěla na práci jiných finančních ekonomů, jako jsou Harry Markowitz, Fischer Black, Myron Scholes, Jack Treynor, William Sharpe, Merton Miller, Franco Modigliani, John Lintner, Jan Mossin a Robert Merton.

Souhrn:

  • Efektivita trhu je relativně široký pojem a může odkazovat na jakoukoli metriku, která měří rozptyl informací na trhu. Efektivní trh je trh, na kterém jsou všechny informace přenášeny dokonale, kompletně, okamžitě a bez nákladů.
  • Ceny aktiv na účinném trhu plně odrážejí všechny informace dostupné účastníkům trhu. V důsledku toho je nemožné předem vydělat peníze obchodováním s aktivy na účinném trhu.
  • Efektivita trhu NEŘÍKÁ, že cena aktiva je jeho skutečnou cenou. Pouze říká, že je nemožné důsledně odhadovat, zda se cena aktiva bude pohybovat nahoru nebo dolů.

Co je efektivní trh?

Efektivní trh se vyznačuje dokonalým, úplným, nákladným a okamžitým přenosem informací. Ceny aktiv na účinném trhu plně odrážejí všechny informace dostupné účastníkům trhu. V důsledku toho je nemožné předem vydělat peníze obchodováním s aktivy na účinném trhu.

Výsledek poskytuje alternativní definici efektivity trhu, která je obzvláště oblíbená mezi účastníky finančních trhů - Efektivním trhem je jakýkoli trh, na kterém nelze důsledně odhadovat pohyby cen aktiv, tj. Je nemožné, aby investor důsledně vydělával peníze v efektivní trh obchodování s finančními aktivy Finanční aktiva Finanční aktiva jsou aktiva, která vyplývají ze smluvních dohod o budoucích peněžních tocích nebo z vlastnictví kapitálových nástrojů jiné účetní jednotky. Klíč .

Důsledky efektivity trhu - ilustrativní příklad

Společnost ABC je veřejně obchodovatelná technologická společnost kótovaná na New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% S&P 500 , stejně jako 70 největších společností na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej. Společnost uvádí nový produkt, který je pokročilejší než cokoli na trhu. Pokud jsou všechny trhy, na kterých společnost ABC působí, efektivní, pak by uvedení nového produktu nemělo ovlivnit cenu akcií společnosti.

  1. Společnost ABC najímá pracovníky z efektivního trhu práce. Všem pracovníkům je tedy vyplácena přesná částka, kterou společnosti přispívají.
  2. Společnost ABC pronajímá kapitál Kapitál Kapitál je cokoli, co zvyšuje schopnost člověka vytvářet hodnotu. Lze jej použít ke zvýšení hodnoty v celé řadě kategorií, jako je finanční, sociální, fyzický, intelektuální atd. V podnikání a ekonomice jsou dva nejběžnější typy kapitálu finanční a lidský. z efektivního kapitálového trhu. Proto se nájemné vyplácené vlastníkům kapitálu přesně rovná částce vložené kapitálem do společnosti.
  3. Pokud je newyorská burza efektivním trhem, pak cena akcií společnosti ABC dokonale odráží všechny informace o společnosti. Všichni účastníci NYSE proto mohli předvídat, že společnost ABC nový produkt vydá. V důsledku toho se cena akcií společnosti nemění.

Efektivita trhu - co to neznamená?

1. Ceny aktiv se nikdy neliší od skutečné ceny

Výše uvedené tvrzení představuje zásadní nepochopení pojmu tržní účinnost. Efektivita trhu NEŘÍKÁ, že cena aktiva je jeho skutečnou cenou. Pouze říká, že je nemožné důsledně odhadovat, zda se cena aktiva bude pohybovat nahoru nebo dolů.

2. Všichni účastníci trhu jsou naprosto racionální

Dokonale racionální účastníci trhu nejsou nezbytnou podmínkou pro efektivní trh. Pokud účastníci trhu prokáží nezávislé a nesouvisející odchylky od racionality, lze dosáhnout efektivního trhu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Asymetrické informace Asymetrické informace Asymetrické informace jsou, jak tento termín naznačuje, nerovné, nepřiměřené nebo nepravidelné informace. Obvykle se používá v souvislosti s nějakým typem obchodního nebo finančního ujednání, kdy jedna strana vlastní více nebo podrobnější informace než druhá strana.
  • The Random Work Theory Random Walk Theory The Random Walk Theory or the Random Walk Hypothesis je matematický model akciového trhu. Zastánci teorie se domnívají, že ceny
  • Teorie segmentovaných trhů Teorie segmentovaných trhů Teorie segmentovaných trhů uvádí, že trh s dluhopisy je „segmentovaný“ na základě časové struktury dluhopisů a že fungují nezávisle.
  • Tři nejlepší simulátory akcií Tři nejlepší simulátory akcií Nejlepší simulátory akcií umožňují uživateli procvičovat a zdokonalovat své investiční techniky. Simulátory obchodování s akciemi umožňují obchodování s falešnými hotovostmi s daty v reálném čase, což obchodníkům umožňuje vyzkoušet různé obchodní strategie, než na nich riskují skutečné peníze.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found