Čistá investice - přehled, jak vypočítat, analýza

Čistá investice je celková částka finančních prostředků, které společnost utratí za nákup kapitálových aktiv, snížená o související odpisy aktiv. Údaje o čisté investici poskytují přesné zobrazení toho, kolik je utráceno za hmotný majetek, jako je pozemek, budovy a zařízení (PP&E). PP&E (pozemek, rostlina a zařízení) oběžná aktiva nalezená v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů a dalších kapitálových aktiv.

Čistá investice

Čistá investice je dobrým ukazatelem toho, kolik se investuje do produktivní kapacity společnosti, zejména pokud se jedná o kapitálově velmi náročný podnik. Pokud jsou hrubé kapitálové výdaje vyšší než odpisy, pak bude čistá investice kladná, což naznačuje, že se zvyšuje produktivní kapacita společnosti.

Je-li však opak pravdou a odpisy jsou větší než hrubé kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje se vztahují k fondům, které společnost používá k nákupu, zdokonalení nebo údržbě dlouhodobého majetku ke zlepšení efektivity nebo kapacity společnost. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období. , pak bude čistá investice záporná, což naznačuje, že produktivní kapacita společnosti ve skutečnosti klesá. Může to být pro společnost hlavní problém, protože ukazuje, že existuje omezený růstový potenciál.

Vzorec

Čistá hodnota investice se vypočítá odečtením odpisových nákladů od hrubých kapitálových výdajů (capex) za určité časové období.

Čistá investice - vzorec

Pochopení čisté investice

Jak již bylo zmíněno, čistá investice se počítá odečtením odpisů od hrubých kapitálových výdajů. Kapitálová aktiva, která jsou nakupována, se obvykle po dobu životnosti zhoršují. Zhoršení majetku pochází z několika faktorů, například:

  • Členění aktiv
  • Zastarávání
  • Opravy údržby

V účetnictví je zhoršení zachyceno monetárně na účtu odpisů, což snižuje účetní hodnotu Účetní hodnota Účetní hodnota je hodnota aktiva vyjádřená v účetní nebo rozvaze společnosti snížená o hodnotu odpisu aktiva. Nazývá se také účetní hodnota a nemusí být nutně stejná jako reálná hodnota nebo tržní hodnota aktiva. kapitálového aktiva po dobu jeho životnosti. Odpisy jsou však nepeněžní náklady; to znamená, že s ním není spojen žádný odliv hotovosti, takže zkresluje reprezentaci kapitálových výdajů. Aby bylo možné získat přesnou reprezentaci kapitálových výdajů, měl by být odstraněn nepeněžní odpisový náklad.

Kapitálové výdaje zahrnují aktiva, která jsou nakupována za účelem realizace nových projektů a investic společností. Obvykle má formu pozemků, budov, zařízení, budov, technologií atd. Zahrnuje také investice do údržby nebo modernizace současných kapitálových aktiv. Kapitálové výdaje představují, kolik finančních prostředků se používá k udržení nebo zvýšení rozsahu operací společnosti.

Analýza s čistou investicí

Čistou investici lze použít jako metriku k měření individuální výkonnosti společnosti nebo k porovnání s konkurencí. V horizontální analýze lze čisté investice analyzovat v průběhu času pro jednotlivou společnost a zjistit, jaké tempo historicky roste.

  • Pokud je čistá investice vzrůstající tedy v průběhu času růst jezrychlování
  • Pokud je čistá investice klesající tedy v průběhu času růst se zpomaluje
  • Pokud je čistá investice nula, pak je společnost stagnující a neroste
  • Pokud je čistá investice záporný, pak je společnost zmenšující se

Čisté investice lze také srovnávat s průmyslovými konkurenty. Pokud je čistá hodnota pro společnost vyšší než konkurence, může to znamenat, že společnost vykazuje vyšší růstový potenciál než její konkurence. Navíc, pokud společnost vykazuje nižší hodnotu než její konkurenti, může čelit omezenému potenciálu růstu.

Přidělení kapitálu

Čistou investici lze použít k měření individuálních kapitálových výdajů společnosti, ale analýza by měla být provedena s ohledem na kontext podnikání. Společnost může obecně přidělit kapitál dvěma způsoby: (1) může znovu investovat do podnikání nebo (2) vrátit kapitál akcionářům. Lze jej rozdělit dále:

Alokace kapitálu je důležitá při vytváření hodnoty pro akcionáře a dlužníky. Je třeba analyzovat optimální využití kapitálu společnosti a kapitálové výdaje jsou důležitým faktorem při alokaci kapitálu. Zda společnost věří ve svou vlastní produktivní kapacitu natolik, aby do sebe mohla dále investovat prostřednictvím kapitálových výdajů, je důležitým ukazatelem silné společnosti. Kapitálové výdaje, které jsou však velmi vysoké a neodrážejí se ve vysoké návratnosti investovaného kapitálu (ROIC) Návratnost investovaného kapitálu Návratnost investovaného kapitálu - ROIC - je míra ziskovosti nebo výkonnosti návratnosti dosažené těmi, kteří poskytují kapitál, a to , držitelé dluhopisů a akcionářů firmy. ROIC společnosti se často porovnává s WACC, aby se zjistilo, zda společnost vytváří nebo ničí hodnotu. je známkou špatné alokace kapitálu.

Čisté investice do ekonomiky

Z ekonomického hlediska se čisté investice neaplikují na kapitálové výdaje konkrétní společnosti, ale na celou zemi nebo region. Jedná se o údaj používaný jako součást při výpočtu hrubého domácího produktu (HDP) regionu. Ukazuje domácí soukromé investice společností a vlád a je primárním ukazatelem celkového ekonomického růstu.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní míra ekonomického zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi.
  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Druhy aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a
  • Pracovní kapitál vs investiční kapitál Pracovní kapitál vs investující kapitál Při plnění svých povinností musí finanční analytici často rozlišovat mezi pracovním kapitálem a investujícím kapitálem. Provozní kapitál také

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found