Dočasný účet - definice, příklady a způsob uzavření

Dočasný účet je účet, který je uzavřen na konci každého účetního období Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování ročních finančních zpráv . Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010. zahájit nové období s nulovým zůstatkem. Důvodem je zamezení záměny zůstatků mezi dvěma nebo více účetními obdobími. Cílem je vidět zisky nebo výnosy Tržby Tržby představují hodnotu veškerého prodeje zboží a služeb uznaného společností v daném období. Výnosy (označované také jako tržby nebo příjmy) tvoří začátek výkazu zisku a ztráty společnosti a jsou často považovány za „hlavní linii“ podniku. , jakož i účetní činnost jednotlivých období.

Dočasný účet

Například společnost ZE zaznamenala tržby pouze v roce 2016 ve výši 300 000 USD. Poté byly v roce 2017 zaznamenány další příjmy v hodnotě 200 000 USD a v roce 2018 400 000 USD. Pokud by dočasný účet nebyl uzavřen, celkové viděné příjmy by byly 900 000 USD.

Společnost může vypadat jako velmi výnosný podnik, ale to není pravda, protože výnosy v hodnotě tří let byly spojeny. Aby bylo možné správně vypočítat celkové zisky roku i celkové výdaje, musí být dočasný účet uzavřen a na začátku nového účetního období musí být vytvořen nový záznam.

Příklady dočasných účtů

V zásadě existují tři typy dočasných účtů, a to výnosy, náklady Inventoriable Cost Inventoriable costs, také známé jako náklady na produkt, se vztahují k přímým nákladům spojeným s výrobou produktů pro generování výnosů. Před prodejem se inventář zaznamená v rozvaze jako aktivum. Prodej těchto produktů přesouvá zásoby z rozvahy do nákladového řádku nákladů na prodané zboží (COGS) ve výkazu zisku a ztráty. a souhrn příjmů.

1. Výnosy

Od samotného názvu se jedná o celkovou částku peněz vydělanou společností, která musí být uzavřena na konci účetního roku. Pokud je typ výnosu dočasného účtu uzavřen, vyžaduje, aby účetní vytvořil debetní záznam výnosů. Pokud byl například celkový zaznamenaný výnos 20 000 USD, měl by být na příjmový účet zapsán debet se stejnou částkou, který znovu vytvoří nulový zůstatek.

Poté je na souhrnném účtu příjmů zaznamenán odpovídající kredit ve výši 20 000 USD, aby byla zachována rovnováha položek. Po zadání kreditu je výnosový účet uzavřen a poté převeden na jiný dočasný účet, kterým je souhrnný účet příjmů.

2. Výdaje

Výdaje jsou důležitou součástí každého podnikání, protože udržují společnost v chodu. Účet výdajů je dočasný účet, který mimo jiné zobrazuje vše, co společnost utratila za své operace, včetně reklamy a spotřebního materiálu.

Například na konci účetního roku byla zaznamenána celková částka výdajů 5 000 USD. Částka se převede do souhrnu příjmů připsáním na tento účet, čímž se vynuluje zůstatek na účtu výdajů. V souladu s tím se výdaje v hodnotě 5 000 USD také zaznamenávají jako debet na účet výdajů.

3. Souhrn příjmů

Souhrn příjmů Souhrn příjmů Účet souhrnných příjmů je účet, který přijímá všechny dočasné účty podniku po jejich uzavření na konci každého účetního období. To znamená, že hodnota každého účtu ve výkazu zisku a ztráty je odepsána z dočasných účtů a poté připsána jako jedna hodnota na souhrnný účet příjmů. je dočasný účet společnosti, na kterou byly převedeny výnosy a náklady. Po uzavření dalších dvou účtů se projeví čistý příjem. Vezmeme-li výše uvedený příklad, celkové výnosy ve výši 20 000 USD po odečtení celkových výdajů ve výši 5 000 USD poskytnou čistý příjem ve výši 15 000 USD, jak se odráží v přehledu příjmů.

Vzhledem k tomu, že souhrn příjmů je dočasný účet, je třeba jej převést do souhrnu kapitálu provedením debetu ve stejné výši ze souhrnu příjmů a jeho připsáním na kapitálový účet.

Co je účet Drawings?

Výkresový účet je jinak známý jako dividendy korporace, částka peněz, která se má rozdělit jejím majitelům. Nejedná se o dočasný účet, takže se nepřenáší na souhrn příjmů, ale na kapitálový účet Kapitálový účet Kapitálový účet se používá k účtování a měření jakékoli finanční transakce v zemi, která nemá aktivní vliv na úspory, výroba nebo příjem. Kapitálový účet - spolu s běžným a finančním účtem - tvoří platební bilanci země tím, že se připíše částka na druhém účtu.

Například účet výkresů obsahuje 5 000 $. Účetní poté potřebuje provést debet ve výši 5 000 USD z účtu čerpání a kredit ve stejné výši na kapitálový účet.

Dočasný účet vs. trvalý účet

Dočasný účet, jak je uvedeno výše, je účet, který je třeba zrušit na konci účetního období. Jeho cílem je ukázat přesné výnosy získané společností za určité období.

Trvalý účet má naproti tomu následující vlastnosti:

  • Není uzavřena na konci každého účetního období a může zůstat otevřená po celou dobu životnosti společnosti.
  • Účet zahrnuje účty vlastního kapitálu, závazků a aktiv a je také nazýván skutečným účtem.
  • Zůstatky stálého účtu pokračují v příštím účetním období, což znamená, že konec předchozího období je začátkem dalšího.

Jak zrušit dočasný účet

V zásadě uzavření dočasného účtu znamená uzavření všech účtů v této kategorii.

  1. Zavřete výnosový účet. To zahrnuje převod částky na účtu výnosů do přehledu příjmů.
  2. Zavřete účet výdajů. Totéž se děje, když se částka na výdajovém účtu převede do přehledu příjmů.
  3. Zavřete souhrn příjmů. Částka v souhrnu výnosů, kterou jsou výdaje a výnosy, se převede na kapitálový účet.
  4. Zavřete účet výkresů. Částka na účtu čerpání se převádí na kapitálový účet nebo na účet nerozděleného zisku.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení dočasného účtu. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Příručka k účtům T Příručka k účtům T Účty se používají v účetnictví ke sledování debetů a kreditů a přípravě finančních výkazů. Jedná se o vizuální reprezentaci jednotlivých účtů, která vypadá jako „T“, takže je možné snadno sledovat a vizuálně znázornit všechny sčítání a odčítání (debety a kredity) k účtu. Tato příručka k účtům T vám poskytne příklady, jak fungují a jak je používat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found