Modely analýzy úvěrového rizika - přehled, typy úvěrových rizik, faktory

Finanční instituce používaly ke stanovení pravděpodobnosti selhání modely analýzy úvěrového rizika. Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení úvěru a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice. potenciálního dlužníka. Modely poskytují informace o úrovni úvěrového rizika dlužníka v jakémkoli konkrétním čase. Pokud věřitel nezjistí úvěrové riziko předem, vystavuje je riziku selhání a ztráty finančních prostředků. Věřitelé spoléhají na validaci poskytovanou modely analýzy úvěrového rizika, aby mohli učinit klíčová rozhodnutí o půjčování ohledně toho, zda úvěr poskytnou dlužníkovi a zda mu bude účtován úvěr.

Modely analýzy úvěrového rizika

S neustálým vývojem technologií banky neustále zkoumají a vyvíjejí účinné způsoby modelování úvěrového rizika. Rostoucí počet finančních institucí investuje do nových technologií a lidských zdrojů, aby bylo možné vytvářet modely úvěrového rizika pomocí jazyků strojového učení, jako je Python a další analytické jazyky. Zajišťuje, že vytvořené modely produkují data, která jsou přesná a vědecká.

Rychlé shrnutí

  • Modelování úvěrového rizika je technika, kterou věřitelé používají ke stanovení úrovně úvěrového rizika spojeného s poskytováním úvěru dlužníkovi.
  • Modely analýzy úvěrového rizika mohou být založeny na analýze finančních výkazů, pravděpodobnosti selhání nebo strojovém učení.
  • Vysoká úroveň úvěrového rizika může nepříznivě ovlivnit věřitele zvýšením nákladů na výběr a narušením konzistence peněžních toků.

Co je to kreditní riziko?

Úvěrové riziko vzniká, když podnikový nebo individuální dlužník nesplní své dluhové závazky. Je pravděpodobné, že věřitel neobdrží splátky jistiny a úroků z dluhu požadovaného ke splacení dluhu dlužníkovi.

Na straně věřitele úvěrové riziko naruší jeho peněžní toky a také zvýší náklady na výběr, protože věřitel může být nucen najmout agenturu pro vymáhání pohledávek, aby vymáhání vymáhal. Ztráta může být částečná nebo úplná, pokud věřiteli dojde ke ztrátě části úvěru nebo celého úvěru poskytnutého dlužníkovi.

Úroková sazba účtovaná za půjčku slouží jako odměna věřitele za přijetí úvěrového rizika. V efektivním tržním systému si banky účtují vysokou úrokovou sazbu za vysoce rizikové půjčky jako způsob kompenzace vysokého rizika selhání. Například korporátní dlužník se stálým příjmem a dobrou úvěrovou historií může získat úvěr za nižší úrokovou sazbu, než jakou by si účtovali vysoce rizikoví dlužníci.

Naopak při transakcích s korporátním dlužníkem se špatnou úvěrovou historií se může věřitel rozhodnout, že si za půjčku účtuje vysokou úrokovou sazbu, nebo žádost o půjčku úplně zamítne. Věřitelé mohou k posouzení úrovně úvěrového rizika potenciálního dlužníka použít různé metody, aby zmírnili ztráty a vyhnuli se opožděným platbám.

Druhy úvěrového rizika

Níže jsou uvedeny hlavní typy úvěrových rizik:

1. Riziko úvěrového selhání

Riziko úvěrového selhání nastává, když dlužník není schopen splácet úvěrový závazek v plné výši nebo když je dlužník již 90 dní po splatnosti splácení úvěru. Riziko úvěrového selhání může ovlivnit všechny úvěrově citlivé finanční transakce, jako jsou půjčky, dluhopisy, cenné papíry a deriváty Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. .

Úroveň rizika selhání se může změnit v důsledku širších ekonomických změn. Může to být také způsobeno změnou ekonomické situace dlužníka, například zvýšenou konkurencí nebo recesí, což může ovlivnit schopnost společnosti odložit splátky jistiny a úroků z úvěru.

2. Riziko koncentrace

Koncentrační riziko je míra rizika, které vyplývá z expozice vůči jedné protistraně nebo sektoru, a nabízí potenciál k produkci velkého množství ztrát, které mohou ohrozit hlavní operace věřitele. Riziko vyplývá z pozorování, že koncentrovanějším portfoliím chybí diverzifikace Diverzifikace Diverzifikace je technika alokace zdrojů portfolia nebo kapitálu na různé investice. Cílem diverzifikace je zmírnění ztrát, a proto jsou výnosy podkladových aktiv více korelované .

Například korporátní dlužník, který se při svých hlavních produktech spoléhá na jednoho významného kupujícího, má vysoké riziko koncentrace a má potenciál utrpět velké ztráty, pokud hlavní kupující přestane nakupovat jejich produkty.

3. Riziko země

Riziko země je riziko, které nastane, když země zmrazí závazky v cizích měnách, což má za následek nesplnění jejich závazků. Riziko je spojeno s politickou nestabilitou země a makroekonomickou výkonností, což může nepříznivě ovlivnit hodnotu jejích aktiv nebo provozní zisky. Změny v podnikatelském prostředí se dotknou všech společností působících v konkrétní zemi.

Faktory ovlivňující modelování úvěrového rizika

Za účelem minimalizace úrovně úvěrového rizika by věřitelé měli předpovídat úvěrové riziko s větší přesností. Níže jsou uvedeny některé z faktorů, které by věřitelé měli vzít v úvahu při hodnocení úrovně úvěrového rizika:

1. Pravděpodobnost selhání (POD)

Pravděpodobnost selhání, někdy zkráceně POD, je pravděpodobnost, že dlužník nesplní své úvěrové závazky. U jednotlivých dlužníků je POD založen na kombinaci dvou faktorů, tj. Úvěrového skóre a poměru dluhu k příjmu Poměr dluhu k příjmu Poměr dluhu k příjmu (DTI) je metrika používaná věřiteli k určení schopnost dlužníka splácet své dluhy a splácet úroky.

POD pro podnikové dlužníky je získáván od ratingových agentur. Pokud věřitel zjistí, že potenciální dlužník vykazuje nižší pravděpodobnost selhání, půjčka přijde s nízkou úrokovou sazbou a nízkou nebo žádnou zálohou na půjčku. Riziko je částečně řízeno zastavením kolaterálu vůči půjčce.

2. Ztráta z důvodu selhání (LGD)

Ztráta selhání (LGD) označuje částku ztráty, kterou věřitel utrpí v případě, že dlužník nesplácí úvěr. Předpokládejme například, že dva dlužníci, A a B, se stejným poměrem dluhu k příjmu a stejným úvěrovým skóre. Dlužník A si vezme půjčku ve výši 10 000 $, zatímco B si vezme půjčku ve výši 200 000 $.

Tito dva dlužníci mají různé úvěrové profily a věřitel utrpí větší ztrátu, když dlužník B selže, protože dlužník dluží větší částku. Ačkoli neexistuje standardní praxe výpočtu LGD, věřitelé berou v úvahu celé portfolio půjček, aby určili celkovou míru ztráty.

3. Expozice ve výchozím nastavení (EAD)

Expozice při selhání (EAD) hodnotí míru ztráty, které je věřitel vystaven v kteroukoli konkrétní dobu, a je indikátorem ochoty věřitele k riziku. EAD je důležitý koncept, který odkazuje na individuální i firemní dlužníky. Vypočítává se vynásobením každého úvěrového závazku konkrétním procentem, které je upraveno na základě údajů o úvěru.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Analýza úvěrového skóre Analýza úvěrového skóre Analýza úvěrového skóre je proces, jehož prostřednictvím různé společnosti hodnotí kreditní skóre jednotlivce nebo společnosti, aby pomohly určit, jak je účetní jednotka bonitní. Úvěrové skóre je významné, protože bere v úvahu, kolikrát byl kredit použit a jak efektivně byl splacen.
  • Vlastnosti půjčky Vlastnosti půjčky Mezi hlavní vlastnosti půjček patří zajištěné vs. nezajištěné půjčky, amortizující vs. nezměnitelné půjčky a půjčky s pevnou sazbou vs. variabilní sazbou (plovoucí).
  • Špatné úvěrové varovné signály Špatné úvěrové varovné příznaky Jednotlivci, zejména ti, kteří bojují se svými financemi, si musí dávat pozor na špatné úvěrové varovné příznaky. Pokud vám chybí vaše

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found