Basel I - přehled, implementace, výhody a omezení

Basel I odkazuje na soubor mezinárodních bankovních předpisů vytvořených Basilejským výborem pro bankovní dohled (BCBS) se sídlem ve švýcarské Basileji. Výbor definuje minimální kapitálové požadavky pro finanční instituce, přičemž primárním cílem je minimalizace úvěrového rizika Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména , Basel I je první soubor předpisů definovaných BCBS a je součástí takzvané Basilejské dohody, která nyní zahrnuje Basel II Basel II Basel II je druhý soubor mezinárodních bankovních předpisů definovaných Basilejským výborem pro bankovní dohled (BCBS). Jedná se o rozšíření předpisů pro minimální kapitálové požadavky definované v Basel I. Rámec Basel II funguje ve třech pilířích: Požadavky na kapitálovou přiměřenost, Kontrola orgánem dohledu a Tržní disciplína. a Basilej III. Hlavním účelem dohod je standardizace bankovních postupů po celém světě.

Basilej I.

Systém klasifikace bankovních aktiv

Systém klasifikace aktiv banky klasifikuje aktiva banky do pěti kategorií rizik na základě procenta rizika: 0%, 10%, 20%, 50% a 100%. Aktiva jsou rozdělena do různých kategorií podle povahy dlužníka, jak je uvedeno níže:

Systém klasifikace bankovních aktiv Basel I

Implementace

Basel I se primárně zaměřuje na úvěrové riziko a rizikově vážená aktiva (RWA) Rizikově vážená aktiva Rizikově vážená aktiva je bankovní pojem, který odkazuje na systém klasifikace aktiv, který se používá k určení minimálního kapitálu, který by si banky měly ponechat jako rezervu snížit riziko platební neschopnosti. Udržování minimálního množství kapitálu pomáhá zmírnit rizika. . Klasifikuje aktivum podle úrovně rizika s ním spojeného. Klasifikace se pohybuje od bezrizikových aktiv na 0% po aktiva s hodnocením rizika na 100%. Rámec vyžaduje, aby minimální kapitálový poměr kapitálu k RWA pro všechny banky byl 8%.

Kapitál tier 1 označuje kapitál trvalejší povahy. Měl by tvořit alespoň 50% z celkové kapitálové základny banky. Kapitál tier 2 má dočasnou nebo kolísavou povahu.

Výhody Basileje I.

  • Významné zvýšení poměrů kapitálové přiměřenosti Poměr kapitálové přiměřenosti (CAR) Poměr kapitálové přiměřenosti stanoví standardy pro banky tím, že zkoumá schopnost banky splácet závazky a reagovat na úvěrová rizika a operační rizika. Banka, která má dobrý CAR, má dostatek kapitálu na to, aby absorbovala potenciální ztráty. Má tedy menší riziko platební neschopnosti a ztráty peněz vkladatelů. mezinárodně aktivních bank
  • Konkurenční rovnost mezi mezinárodně aktivními bankami
  • Rozšířená správa kapitálu
  • Měřítko pro finanční hodnocení pro uživatele finančních informací

Omezení

  • Jiné druhy rizik, jako je tržní riziko, operační riziko, riziko likvidity atd., Nebyly brány v úvahu.
  • Důraz je kladen spíše na účetní hodnoty aktiv než na tržní hodnoty.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Basel III Basel III Dohoda Basel III je soubor finančních reforem, který vypracoval Basilejský výbor pro bankovní dohled (BCBS) s cílem posílit
  • Hlavní rizika pro banky Hlavní rizika pro banky Mezi hlavní rizika bank patří úvěrové, provozní, tržní a likvidní riziko. Vzhledem k tomu, že banky jsou vystaveny různým rizikům, mají dobře vybudovanou infrastrukturu pro řízení rizik a musí dodržovat vládní předpisy.
  • MIFID II MiFID II MiFID II je revizí směrnice o trzích finančních nástrojů (MiFID), která byla původně zveřejněna v roce 2004. Je základem finanční legislativy pro Evropskou unii, jejímž cílem je udržet silné, spravedlivé, efektivní a transparentní finanční trhy. .
  • Poměr rezerv Poměr rezerv Poměr rezerv - také známý jako poměr rezerv bank, požadavek na bankovní rezervy nebo poměr rezerv hotovosti - je procento vkladů, které musí finanční instituce držet v rezervě jako hotovost. Centrální banka je instituce, která určuje požadovanou výši poměru minimálních rezerv.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found