Zlatý padák - Pochopte, jak fungují zlaté padáky

Zlatý padák v oblasti fúzí a akvizic (M&A) Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky v procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady, se týká velké finanční kompenzace nebo podstatných výhod zaručených společnosti vedení po ukončení po fúzi nebo převzetí. Mezi výhody patří odstupné, peněžní bonusy a akciové opce Akciová opce Akciová opce je smlouva mezi dvěma stranami, která dává kupujícímu právo koupit nebo prodat podkladové akcie za předem stanovenou cenu a ve stanoveném časovém období. Prodejci opce na akcie se říká zapisovatel opce, kde se prodávajícímu vyplácí prémie ze smlouvy zakoupené kupujícím opce na akcie. .

Zlatý padák

Historie zlatého padáku

Pojem „zlatý padák“ byl poprvé použit v roce 1961. Charles C. Tillinghast Jr., bývalý prezident a generální ředitel společnosti Trans World Airlines, byl považován za prvního příjemce zlatého padáku, když se společnost pokoušela získat kontrolu nad Howardem Hughesem. V případě, že Hughes znovu získal kontrolu nad společností a vyhodil Tillinghasta, společnost dala Tillinghastovi do jeho smlouvy klauzuli, která by mu poskytla značné množství peněz, kdyby přišel o práci.

Příklad zlatého padáku

Pracovní smlouva Colina, generálního ředitele A CEO, zkratka pro výkonného ředitele, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popis práce společnosti A, obsahuje zlatou padákovou doložku, která mu zaručuje odstupné ve výši 100 milionů USD, opce na akcie, balíček odchodu do důchodu a zdravotní výhody, pokud bude ukončen. Společnost A převezme jiná společnost a nahradí se řídící tým ve společnosti A. Colin, který je nyní nucen opustit společnost, bude moci těžit z výhod zlaté padákové doložky v pracovní smlouvě.

Výhody zlatých padáků

Poskytováním zlatých padákových doložek vedoucím pracovníkům společnosti jsou společnosti schopny:

  • Najímejte a udržujte si špičkové talenty: Zlaté padáky se používají k přilákání špičkových talentů. Vedoucí pracovníci požadují bezpečnost - zejména pokud je společnost v odvětví náchylném na fúze a akvizice nebo pokud má společnost vysokou míru obratu výkonných pracovníků. Nabídka zlatých padáků rozšiřuje skupinu uchazečů a přitahuje vysoce postavené zaměstnance.
  • Snížení / odstranění střetu zájmů během fúze: Během fúze jsou manažeři často nervózní ohledně zabezpečení své práce a mohou být v pokušení odložit nebo sabotovat fúzi prostřednictvím obrany, jako je jedovatá pilulka Jedovatá pilulka Jedovatá pilulka je strukturální manévr určený k zmaření pokusů o převzetí, kde se cílová společnost snaží učinit sebe méně žádoucím pro potenciální nabyvatele. Toho lze dosáhnout prodejem levnějších akcií stávajícím akcionářům, čímž se zředí kapitál, který získává nabyvatel, obrana korunovačních klenotů Crown Jewel Defense Strategie Crown Jewel Defence v oblasti fúzí a akvizic (M&A) je tehdy, když cíl nepřátelského převzetí prodá část cenná aktiva ke snížení jeho atraktivity pro nepřátelského uchazeče. Obrana korunovačního klenotu je obranou poslední instance, protože cílová společnost úmyslně zničí část své hodnoty s nadějí, že nabyvatel upustí od své nepřátelské nabídky. nebo Pac-man obrana Pac-Man Defense Pac-Man Defense je strategie používaná cílenými společnostmi k zabránění nepřátelského převzetí. Tato strategie prevence převzetí je implementována cílovou společností, která mění věci tím, že se snaží převzít nabyvatele. Účelem Pac-Man obrany je učinit převzetí velmi obtížným příkladem Pac-man obrany. Zlatý padák zaručuje odškodnění v případě ztráty zaměstnání. To povzbuzuje vedoucí pracovníky, aby pracovali spíše v nejlepším zájmu firmy, než aby se zabývali vlastním finančním zabezpečením.
  • Snižte nepřátelské převzetí: Konkurenti, kteří chtějí získat společnost se zlatými padáky pro její vrcholné vedoucí pracovníky, si mohou dvakrát rozmyslet, zda se zapojí do nepřátelského převzetí, protože by pak byli zodpovědní za výplatu extravagantních balíčků ukončení v případě převzetí kontroly nad společností a výměny stávajícího manažerského týmu .

Kontroverze ohledně zlatých padáků

Zlaté padáky dané vedoucím pracovníkům společnosti vyvolávají kontroverze, protože vytvářejí následující okolnosti:

  • Vyžadovat, aby společnost zaplatila spoustu peněz: Kompenzace zlatého padáku může podstatně snížit ziskovost společnosti.
  • Problém morálního hazardu: S vědomím, že jejich ukončení by jim přineslo značné výhody, se vedoucí pracovníci se zlatými padáky nemusí cítit motivováni k dobré práci. Vedoucí pracovníci se zlatým padákem nemusí jednat v nejlepším zájmu akcionářů.
  • Nesmí odradit nepřátelské převzetí: Ačkoli zlaté padáky mohou omezit nepřátelské převzetí, obvykle tvoří jen malé procento z celkových nákladů na fúzi. Zlaté padáky proto nemusí významně bránit nepřátelským převzetím. To by znamenalo, že nabízejí relativně malou výhodu ve srovnání s jejich velmi vysokými náklady.

Top 10 zlatých padáků

Zde je seznam 10 největších zlatých padáků roku 2016:

Top 10 zlatých padákůZdroj: Bloomberg

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Analýza následků fúze Analýza následků fúze Analýza následků fúze hodnotí finanční dopady fúze nebo akvizice na společnost. Ty musí být pečlivě zváženy dříve
  • Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) odkazuje na plán zaměstnaneckých výhod, který dává zaměstnancům vlastnický podíl ve společnosti. Zaměstnavatel alokuje procento akcií společnosti každému způsobilému zaměstnanci bez jakýchkoli poplatků předem. Rozdělení akcií může vycházet z platové stupnice zaměstnance, podmínek
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found