LIBOR - definice, přehled, proces výpočtu LIBOR

LIBOR, což je zkratka London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. že britské banky účtují jiným finančním institucím krátkodobé půjčky. Splatnost půjčky se pohybuje od jednoho dne do jednoho roku. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby pro ceny cenných papírů, jako jsou měnové swapy USD / CAD Měnový pár Měnový pár USD / CAD představuje kótovanou sazbu pro směnu USA za CAD, nebo kolik kanadských dolarů dostane jeden za Americký dolar. Například kurz USD / CAD 1,25 znamená, že 1 americký dolar odpovídá 1,25 kanadskému dolaru. Směnný kurz USD / CAD je ovlivněn ekonomickými a politickými silami na obou, úrokové swapy Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodnou na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný, nebo hypoték.

LIBOR

London Interbank Offer Rate je důležitým měřítkem při hodnocení zdraví různých finančních systémů. Pokud je míra slabá, britská ekonomika obvykle nedosahuje dobrých výsledků. Když je sazba vyšší, obvykle to naznačuje, že se ekonomice daří. Běžně jej používají různé centrální banky Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu. jako reference při tvorbě politik ovlivňujících úrokové sazby v jiných zemích.

ICE LIBOR: Je to podobné jako s LIBOR?

V dřívějších dobách, před velkým skandálem v letech 2008–2012, byla London Interbank Offer Rate známá jako BBA (British Bankers Association) LIBOR). Během tohoto období se BBA zapojila do skandálu, když bylo shledáno vinným z manipulace úrokových sazeb. Proto, aby se odstranily špatné vzpomínky a dal se nový pohled na věci, byl BBA LIBOR přejmenován na ICE (Intercontinental Exchange) LIBOR. ICE LIBOR je tedy stejný jako LIBOR.

Jak funguje LIBOR

Sazby LIBOR jsou pouhým měřítkem namísto obchodovatelných sazeb. Proto mohou banky po celý den obchodovat za jiné sazby, než je sazba LIBOR uvedená brzy ráno, obvykle v 11:00 (londýnského času). Doba splatnosti těchto sazeb se může lišit od jednoho dne do úseku 12 měsíců. Celkově LIBOR zahrnuje sedm splatností kótovaných pro vklady každé z pěti hlavních měn - CHF (švýcarský frank), EUR (euro), GBP (libra šterlinků), JPY (japonský jen) a USD (americký dolar).

LIBOR nabídky

Proces nastavení LIBOR

Za účelem produkce 35 sazeb každý pracovní den udržuje výbor ICE Benchmark správní panel mezi 11 až 16 přispěvateli bank.

  1. Proces stanovení úrokových sazeb začíná tím, že se panelu zeptá na sazbu, kterou jsou ochotni půjčit jiným finančním institucím. Obvykle k tomu dochází dříve během dne, dostatečně před oficiálními hodinami zveřejnění srovnávané sazby.
  2. Poté, co uvedou požadované sazby, jsou příspěvky uvedeny v pořadí shora dolů.
  3. Odlehlé kotace jsou eliminovány odstraněním 25% vyšší a nižší kotované sazby. Jakmile jsou odlehlé hodnoty vyloučeny, zbývající sazby se zprůměrují a zaokrouhlí na pět desetinných míst. Proces se opakuje napříč pěti měnami pro každou splatnost, čímž se získá celkem 35 LIBORů.

IBOR jako nástroj pro srovnávání úrokových sazeb

LIBOR pozorně sledují nejen banky a finanční instituce, ale také soukromé instituce a jednotlivci. Níže uvádíme některé z klíčových výhod sledování sazeb LIBOR.

1. Stabilita úrokových sazeb

London Interbank Offer Rate poskytuje stabilní fond 35 sazeb počítaných denně v monitorovaném prostředí. Výsledkem je, že fluktuace kurzu nejsou vázány na jednotný trh, ale na globální trh. Navzdory dřívějším polemikám je důležité uznat záměry LIBOR přinést stabilitu úrokových sazeb.

2. Nízká rizika

Obecně platí, že v obtížných ekonomických dobách se mnoho konzervativních investorů rozhodne pro LIBOR, aby vytvořili bezpečnou investici ke snížení svých investičních rizik.

Je LIBOR spolehlivý?

Na začátku roku 2014 ICE převzalo funkci dohledu od BBA a začalo pracovat na obnovení reputace LIBOR. Jednou znatelnou změnou bylo změnit způsob výpočtu mezibankovní sazby. Dříve vypočítávala BBA své úrokové odhady od 200 lichých členských bank. Bohužel, aby se zvýhodnilo několik jedinců, byly úrokové sazby manipulovány pod dohledem tehdejšího předsedy BBA. Proto ICE nyní vypočítává svůj LIBOR z respektovaných referenčních bank, kterých je méně než 20.

Tyto aktivity jsou pod dohledem robustního řídícího výboru IBA, který ztělesňuje poctivost. Výbor se skládá z předkladatelů referenčních hodnot, nezávislých nevýkonných ředitelů, uživatelů referenčních hodnot a dalších příslušných odborníků, jako jsou finanční analytici. Proto je LIBOR pod dohledem ICE považován za bezpečnější, než tomu bylo před rokem 2014.

Osud LIBOR na americkém trhu

V červenci 2017 FCA vyjádřila nespokojenost tím, že prohlásila, že USD LIBOR je neudržitelný a nežádoucí kvůli nedostatku aktivních trhů, na nichž by mohla být založena jeho referenční hodnota. Výsledkem je, že budoucnost USD LIBOR stojí na vratké půdě. FCA a její panel bude ve skutečnosti podporovat její sazbu do roku 2021. Poté ji nahradí sazba zajištěného nočního financování a bude na ni dohlížet Výbor pro alternativní referenční sazby.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení LIBOR. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby.
  • Kupónová sazba Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vyplaceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu.
  • Obchodně vážený směnný kurz Obchodně vážený směnný kurz Obchodně vážený směnný kurz je komplexní měřítko směnného kurzu dané země. Měří sílu měny váženou objemem obchodu s jinými zeměmi.
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found