Úprava ocenění úvěru (CVA) - přehled, vzorec, historie

Úprava ocenění úvěru (CVA) je cena, kterou by investor zaplatil za zajištění úvěrového rizika protistrany u derivátového nástroje Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. . Snižuje známku na tržní hodnotu aktiva o hodnotu CVA.

Úprava ocenění úvěru (CVA)Obrázek 1. Úprava ocenění úvěru

Úprava ocenění úvěru byla zavedena jako nový požadavek na účtování reálné hodnoty během globální finanční krize 2007/08. Od svého uvedení přilákal desítky účastníků trhu s deriváty a většina z nich začlenila CVA do cen dohod.

Vzorec pro výpočet úpravy ocenění úvěru

Vzorec pro výpočet CVA je napsán následovně:

Vzorec

Kde:

  • T = Doba splatnosti nejdelší transakce
  • Bt = Budoucí hodnota jedné jednotky základní měny investovaná při aktuální úrokové sazbě v době splatnosti T.
  • R = Zlomek hodnoty portfolia, který lze v případě selhání odstranit
  • T = Čas defaultu
  • dPD (0, t) = Rizikově neutrální pravděpodobnost selhání protistrany (mezi časy s a t)
  • E (t) = expozice v čase T

Historie úpravy ocenění úvěru

Koncept řízení úvěrového rizika, který zahrnuje úpravu ocenění úvěru, byl vyvinut z důvodu zvýšeného počtu selhání zemí a společností a finančních výpadků Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle . V poslední době se vyskytly případy nesplácení suverénních entit, například Argentina (2001) a Rusko (1998). Současně se před finanční krizí v letech 2007/08 zhroutil vysoký počet velkých společností, včetně WorldCom, Lehman Brothers a Enron.

Výzkum v oblasti úvěrového rizika Úvěrové riziko je původně riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zaměřené zejména na identifikaci takového rizika. Konkrétně se pozornost zaměřila na úvěrové riziko protistrany, které odkazuje na riziko, že protistrana může neplnit své finanční závazky.

Před finanční krizí v roce 2008 považovali účastníci trhu velké protistrany derivátů za příliš velké na to, aby selhaly, a proto nikdy neuvažovaly o svém úvěrovém riziku protistrany. Riziko bylo často ignorováno kvůli vysokému úvěrovému hodnocení protistran a malé velikosti expozic vůči derivátům. Předpokládalo se, že protistrany nemohou splácet své finanční závazky jako jiné strany.

Během finanční krize v roce 2008 však trh zažil desítky podnikových kolapsů, včetně velkých protistran derivátů. Ve výsledku začali účastníci trhu začleňovat úpravu ocenění úvěru při výpočtu hodnoty mimoburzovního trhu Over-the-Counter (OTC) Over-the-Counter (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální burzy a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. derivátové nástroje.

Výzvy k úvěrovému riziku protistrany

Derivátové nástroje lze klasifikovat jako jednostranné nebo dvoustranné, v závislosti na povaze výplaty.

1. Jednostranné derivátové nástroje

U jednostranného držitele derivátového nástroje dochází ke ztrátě, pokud protistrana nesplní své finanční závazky. Výše ztráty, kterou investor utrpí, se rovná reálné hodnotě nástroje v době selhání.

2. Dvoustranné derivátové nástroje

Dvoustranné deriváty jsou složitější než jednostranné deriváty, protože první zahrnuje riziko oboustranné protistrany. To znamená, že jak protistrana, tak investor jsou vystaveni riziku protistrany. Výhodou dvoustranných derivátů je, že derivát může převzít pozici aktiva nebo pasiva k jakémukoli dni ocenění.

Například pokud je protistrana A dnes v kladné pozici aktiva, je vystavena protistraně B. Pokud A nesplní svůj závazek, dluží pozitivní aktivum B. Totéž platí, pokud je B v pozici negativního závazku, protože, v případě nesplácení dluží negativní pasivní pozici A.

Metody oceňování CVA

Existuje několik metod, které se používají k ocenění derivátů, a liší se od jednoduchých po pokročilé metodiky. Určení metody úpravy ocenění úvěru, která se má použít, závisí na složitosti organizace a zdrojích, které mají účastníci trhu k dispozici.

1. Jednoduchý přístup

Jednoduchá metoda vypočítá známku na tržní hodnotu nástroje. Výpočet se poté opakuje, aby se upravily diskontní sazby podle úvěrového rozpětí protistrany. Vypočítejte rozdíl mezi dvěma výslednými hodnotami a získáte úpravu ocenění úvěru.

2. Ocenění typu swaption

Typ swaption je složitější metodika úpravy úvěrového ocenění, která vyžaduje pokročilou znalost ocenění derivátů a přístup ke konkrétním tržním údajům. Využívá úvěrové rozpětí protistrany k odhadu náhradní hodnoty aktiva.

3. Simulační modelování

To zahrnuje simulaci tržních rizikových faktorů a scénářů rizikových faktorů. Deriváty se poté přeceňují pomocí několika scénářů simulace. Očekávaný expoziční profil každé protistrany se stanoví agregací výsledné matice. Očekávaný expoziční profil každé protistrany je upraven tak, aby odvodil zajištěný profil očekávané expozice zajištěný.

Další zdroje

Doufáme, že vás potěšilo vysvětlení Finance týkající se úpravy ocenění úvěru. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Basis Risk Basis Risk Basis risk je riziko, že se cena futures nemusí pohybovat v normální, stabilní korelaci s cenou podkladového aktiva, aby byla vyloučena účinnost zajišťovací strategie při minimalizaci expozice obchodníka vůči potenciální ztrátě. Základní riziko je přijímáno ve snaze zajistit cenové riziko.
  • Swap úvěrového selhání (CDS) Swap úvěrového selhání Swap úvěrového selhání (CDS) je druh úvěrového derivátu, který poskytuje kupujícímu ochranu před selháním a dalšími riziky. Kupující CDS provádí pravidelné platby prodejci až do data splatnosti kreditu. V dohodě se prodávající zavazuje, že v případě prodlení emitenta dluhu zaplatí prodávající kupujícímu veškeré pojistné a úroky
  • Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání označuje investici, jejímž cílem je snížit úroveň budoucích rizik v případě nepříznivého cenového pohybu aktiva. Zajištění poskytuje určitý druh pojistného krytí k ochraně před ztrátami z investice.
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found