Kondratieff Wave - definice, jak to funguje a minulé cykly

Kondratieffova vlna je koncept, který během ruské komunistické éry představil sociologický ekonom Nikolaj D. Kondratieff. Všiml si, že zemědělské produkty a měděné komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. V zásadě komodity představují ceny surovin, které prošly dlouhodobými ekonomickými cykly, o nichž se domníval, že jsou výsledkem technologických inovací a období vývoje.

Kondratieff poprvé představil koncept teorie dlouhých vln ve své knize „Hlavní ekonomické cykly“ z roku 1925. Později v roce 1939 navrhl další ekonom Joseph Schumpeter pojmenovat dlouhé vlny „Kondratieff Waves“ na počest práce ruského ekonoma.

Kondratieff Wave

Ekonomové odhadují, že vlny trvají 40 až 60 let, přičemž každý cyklus ukazuje alternativní intervaly vysokých a nízkých rychlostí růstu. Od 18. století ekonomové identifikovali pět vln Kondratieff, přičemž první vlna nastala při vynálezu parního stroje a trvala od roku 1780 do roku 1830.

Druhý cyklus pokračoval od roku 1830 do roku 1880, tažený růstem ocelářského průmyslu a železnic. Třetí, čtvrtý a pátý cyklus trval od roku 1880 do zhruba roku 2005 a ekonomové se domnívají, že šestý cyklus začal v roce 2005.

Kdo byl Nikolai Kondratieff?

Nikolai Kondratieff byl ruský ekonom, který je nejlépe známý tím, že naznačuje, že kapitalistické ekonomiky Kapitalismus Kapitalismus je ekonomický systém, který umožňuje a podporuje soukromé vlastnictví podniků, které působí, aby generovaly zisk. Kapitalismus, známý také jako tržní systém, je charakterizován soukromými právy na vlastnictví půdy, konkurenčními trhy, stabilním právním státem, svobodně fungujícími kapitálovými trhy a prožívají dlouhodobé cykly boomu, po nichž následuje cyklus deprese; cykly jsou nyní označovány jako „Kondratieff Waves“ nebo „K-vlny“. Jeho počáteční profesionální práce byla zaměřena na oblasti zemědělské ekonomiky a problém zásobování potravinami.

Kondratieff vyučoval na univerzitě v Petrohradě a na zemědělské akademii Petra Velikého. Byl také zakladatelem a ředitelem konjunkturního institutu v Moskvě. Zatímco na Konjunkturním institutu, Kondratieff napsal několik článků a knih o dlouhých cyklech. V roce 1922 vydal „Světová ekonomika a její konjunktury během a po válce“, což znamenalo začátek jeho spisů o dlouhých cyklech.

Kondratieff také v roce 1925 napsal knihu „Hlavní ekonomické cykly“, knihu, která rozšířila jeho pohled na teorii hlavních cyklů. Avšak do této doby Kondratieff, který upřednostňoval částečnou tržní ekonomiku, upadl ve prospěch Stalina. V roce 1928 ztratil pozici šéfa Ústavu konjunktury a byl zatčen a uvězněn v roce 1930 během jedné ze Stalinových mnoha čistek.

V roce 1938 byl Kondratieff podroben druhému soudu během Stalinovy ​​velké čistky a odsouzen na dalších deset let vězení. Desetiletý trest však byl bezvýznamný, protože byl popraven popravní jednotkou ve stejný den, kdy byl odsouzen. O rok později byly vlnové cykly na jeho počest přejmenovány na „Kondratieff Waves“.

Jak fungují vlny Kondratieff?

Kondratieff identifikoval několik dlouhodobých cyklů, které se střídají mezi ekonomickými cykly s vysokým a pomalým růstem. Cykly byly založeny převážně na cenách zemědělských komodit a mědi v evropských zemích, kde sledoval období vývoje a autokorekce v různých ekonomických činnostech prováděných v domácích ekonomikách. Cykly trvaly přibližně 50 až 60 let a skládaly se z různých fází, které se v přírodě opakovaly. Mezi identifikované cykly patří:

1. První cyklus

První cyklus proběhl v letech 1780 až 1830 a byl poháněn vynálezem parního stroje a růstem textilní výroby.

2. Druhý cyklus

Druhý cyklus trval od roku 1830 do roku 1880 a byl spuštěn vznikem ocelářského průmyslu, který se shodoval s vynálezem Bessemerova převaděče. Zvyšující se železniční doprava podporovala hromadnou dopravu osob i nákladu, což vedlo k rychlému hospodářskému růstu.

3. Třetí cyklus

Třetí cyklus trval od roku 1880 do roku 1930. Je pozoruhodné, že jde o první vlnu vyvolanou praktickým využitím vědeckých poznatků. Došlo k němu během vzestupu elektrické energie a bylo to také časové období, během kterého inovace v chemickém průmyslu umožňovaly hromadnou výrobu komodit.

4. Čtvrtý cyklus

Ke čtvrtému cyklu došlo v letech 1930 až 1970, což bylo poháněno růstem petrochemického průmyslu. Růst petrochemického průmyslu také podpořil růst automobilového trhu. Cyklus skončil, když v 70. letech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvýšila cenu ropy a spustila tak recesi.

5. Pátý cyklus

Pátý cyklus začal v 70. letech a byl spuštěn příchodem počítačové informační technologie. Průmyslová společnost začala přecházet na informační společnost, která ze světa udělala globální vesnici. V tomto cyklu se odvětví informačních technologií stalo hlavním motorem ekonomického růstu. Říká se, že tento cyklus skončil kolem počátku 21. století.

6. Šestý cyklus

Mnoho ekonomů věří, že jsme v šesté vlně Kondratieff, která začala kolem roku 2005. Primárně věří, že tento cyklus bude poháněn pokrokem ve zdravotnictví. Ekonomický růst bude vyvolán zlepšenou produktivitou při řešení zdravotnických problémů.

Kritika Kondratieffova teorie dlouhých vln

Samozřejmě ne všichni ekonomové kupují teorii Kondratieff Wave. Jedním z důvodů, proč někteří ekonomové odmítají tuto teorii přijmout, je nedostatečná shoda ohledně počátečních a koncových let vlnového cyklu. Jinými slovy tvrdí, že nepřesná povaha teorie oslabuje její platnost.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Průvodce po obchodování s komoditami Průvodce po tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi.
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie je ekonomická myšlenková škola, která obecně uvádí, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found