Analýza střední odchylky - přehled, komponenty, příklad

Analýza průměrných odchylek je technika, kterou investoři používají při rozhodování o finančních nástrojích, do nichž mají investovat, na základě míry rizika, které jsou ochotni akceptovat (tolerance rizika). V ideálním případě investoři očekávají vyšší výnosy, pokud investují do rizikovějších aktiv. Při měření úrovně rizika investoři berou v úvahu potenciální rozptyl (což je volatilita výnosů produkovaných aktivem) proti očekávaným výnosům Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi. tohoto aktiva. Analýza průměrných odchylek v zásadě zkoumá průměrnou odchylku v očekávaném výnosu z investice.

Analýza střední odchylky

Analýza střední odchylky je součástí teorie moderního portfolia (MPT). Tato teorie je založena na předpokladu, že investoři činí racionální rozhodnutí, když mají dostatek informací. Jedním z předpokladů teorie je, že investoři vstupují na trh s cílem maximalizovat své výnosy a současně se vyhnout zbytečnému riziku.

Při výběru finančního aktiva, do kterého se má investovat, investoři upřednostňují aktivum s nižší variabilitou, když mají na výběr ze dvou jinak identických investic. Investor může dosáhnout diverzifikace investováním do cenných papírů s různými odchylkami a očekávanými výnosy. Správná diverzifikace vytváří portfolio, kde je ztráta jednoho cenného papíru vyvážena ziskem jiného.

Hlavní součásti analýzy střední odchylky

Analýza střední odchylky se skládá ze dvou hlavních složek:

1. Rozptyl

Rozptyl měří, jak vzdálená nebo rozšířená jsou čísla v datové sadě od střední hodnoty Střední průměr je základním pojmem v matematice a statistice. Průměr obecně znamená průměr nebo nejběžnější hodnotu ve sbírce nebo průměr. Velká odchylka naznačuje, že čísla jsou dále rozprostřena. Malá odchylka označuje malé rozpětí čísel od průměru.

Rozptyl může být také nulový, což naznačuje, že se neodchyluje od průměru. Při analýze investičního portfolia může rozptyl ukázat, jak jsou výnosy cenného papíru rozloženy během daného období.

2. Očekávaný výnos

Druhou složkou analýzy střední odchylky je očekávaný výnos. Toto je odhadovaný výnos, který má cenný papír přinést. Vzhledem k tomu, že je založen na historických datech, očekávaná míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice v průběhu časového období, které je spojeno s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí, že nejběžnější vzorce nejsou 100% zaručené.

Pokud dva cenné papíry nabízejí stejnou očekávanou míru návratnosti, ale jeden přichází s nižší odchylkou, většina investorů upřednostňuje toto zabezpečení.

Podobně, pokud dva cenné papíry vykazují stejnou odchylku, ale jeden z cenných papírů nabízí vyšší očekávaný výnos, investoři se rozhodnou pro zajištění s vyšším výnosem. Při obchodování s více cennými papíry si může investor vybrat cenné papíry s různými odchylkami a očekávanými výnosy.

Analýza střední odchylky - příklad: Výpočet očekávaného výnosu

Předpokládejme portfolio složené z následujících dvou akcií:

Sklad A: 200 000 $ s očekávaným výnosem 5%.

Sklad B: 300 000 $ s očekávaným výnosem 7%.

Celková hodnota portfolia je 500 000 USD a váha každé akcie je následující:

Sklad A = 200 000 $ / 500 000 $

= 40%

Sklad B = 300 000 $ / 500 000 $

= 60%

Očekávaná míra návratnosti se získá takto:

= (40% x 5%) + (60% x 7%)

= 2% + 4.2%

= 6.2%

Investiční strategie

Při vytváření investiční strategie je cílem každého investora vytvořit portfolio akcií, které nabízejí nejvyšší dlouhodobé výnosy, aniž by se dostaly do vysoké míry rizika. Moderní teorie portfolia, která zahrnuje analýzu průměrných odchylek, je založena na myšlence, že investoři jsou averzní vůči riziku. Zaměřují se proto na vytvoření portfolia, které optimalizuje očekávaný výnos podle konkrétní úrovně rizika. Investoři chápou, že riziko je nedílnou součástí akcií s vysokou návratností. Řešením pro minimalizaci rizika je diverzifikace investičního portfolia.

Portfolio se může skládat z akcií, dluhopisů, podílových fondů Podílové fondy Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich atd., Které v kombinaci přinášejí různé úrovně rizika. Pokud hodnota jednoho cenného papíru poklesne, v ideálním případě je ztráta kompenzována ziskem jiného cenného papíru.

Portfolio složené z různých typů cenných papírů je považováno za lepší strategický krok ve srovnání s portfoliem složeným pouze z jednoho typu cenných papírů. Analýza průměrných odchylek může být důležitou součástí investiční strategie.

Související čtení

Doufáme, že vás bavilo číst finanční vysvětlení analýzy průměrných odchylek. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie je další výnos, který investor očekává od držení rizikového tržního portfolia namísto bezrizikových aktiv.
  • Varianta portfolia Varianta portfolia Varianta portfolia je statistická hodnota, která hodnotí míru rozptýlení výnosů portfolia. Je to důležitý koncept v moderní investiční teorii. Ačkoli statistické opatření samo o sobě nemusí poskytovat významné informace, můžeme směrodatnou odchylku portfolia vypočítat pomocí rozptylu portfolia.
  • Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found